Helyi közélet

2016.08.25. 07:39

Munka? Hej!

<em>A fiataljaink tömeges kivándorlása önmagában is éppen elég aggasztó jövőképet vetít a maradók elé, ráadásul a baj ezúttal sem jár egyedül. Hiszen nem elég, hogy erejük teljében lévő honfitársaink egy másik ország büdzséjét gazdagítják az adó- és járulék-befizetéseikkel, de közben az úgynevezett „Ratkó-gyerekek” (köztük a mai harmincasok felmenőivel) ugyancsak nagyjából egyidőben érik el a nyugdíjkorhatárt, és kezdik el a megérdemelt pihenésüket (már aki megteheti, illetve megéri)</em>. Petneházi Attila írása.

A fiataljaink tömeges kivándorlása önmagában is éppen elég aggasztó jövőképet vetít a maradók elé, ráadásul a baj ezúttal sem jár egyedül. Hiszen nem elég, hogy erejük teljében lévő honfitársaink egy másik ország büdzséjét gazdagítják az adó- és járulék-befizetéseikkel, de közben az úgynevezett „Ratkó-gyerekek” (köztük a mai harmincasok felmenőivel) ugyancsak nagyjából egyidőben érik el a nyugdíjkorhatárt, és kezdik el a megérdemelt pihenésüket (már aki megteheti, illetve megéri). Petneházi Attila írása.És ha ez még mindig nem lenne elég, akkor vessünk egy pillantást a magyarországi demográfiai mutatók alakulására, és azt fogjuk látni, hogy középtávon további százezrek fognak hiányozni az amúgy is ezer sebből vérző hazai munkaerőpiacról (ők a meg sem született nemzedék). Nos, ezekhez a sorskérdésekhez képest tényleg szőrszálhasogatásnak tűnhet olyan problémákat is megpendíteni, mint a szakmunkásképzés végletekig elkoptatott presztízse, vagy a diplomával lepecsételt tudás esetenként kétséges időtállósága, de muszáj, mivel a jövőnket formálók mozgástere igazából ez utóbbi területekre korlátozódik. A „Ratkó-gyerekekkel” és a meg sem születettekkel ugye nincs mit kezdeni (miként az ideiglenesen külföldön állomásozókat is nehéz lesz utólag hazaédesgetni), azért viszont igenis tehetünk, hogy mondjuk a kétkezi munkáslétet ne valamiféle, a szüleik akarata által rájuk aggatott billogként, hanem biztató lehetőségként, mi több, egy stabil életpálya nélkülözhetetlen fundamentumaként éljék meg a fiataljaink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában