Helyi közélet

2016.08.25. 08:27

Elfogy a boltból a magyar tej?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az exportpiaci árak növekedése miatt külföldre adhatják el a magyar termelők a tejet.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az exportpiaci árak növekedése miatt külföldre adhatják el a magyar termelők a tejet.

Végső esetben felbonthatják a feldolgozókkal kötött szerződéseiket a hazai tejtermelők, amennyiben a magyar nyerstejárak továbbra is „legmélyebben maradnak” Európában. Az exportpiaci árak ugyanis már növekednek, így a tejet a külpiacokon jobban lehetne értékesíteni.

Futottak még…

A hazai ágazati szereplőket tömörítő terméktanács szerint a hazai tejpiacon akár ellátási gondok is lehetnek, ha a gazdálkodók az itthoni értékesítések helyett külföldön adnák el a megtermelt tejet. A hazai nyerstejárak csökkenése júliusban is folytatódott, bár a csökkenés üteme lényegesen lassult – állapítja meg elemzésében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A magyarországi átlagár azonban az Európai Unió tagállamainak nyerstejáraiból felállított rangsor 25. helyét foglalja el. A júliusi 65,90 Ft/kg-os hazai felvásárlási ár tizenkét százalékkal alacsonyabb, mint a 2015. júliusi ár (74,51 Ft/kg), amikor is az elmúlt öt év legalacsonyabb felvásárlási árát mérték. Európában, illetve a környező országokban ugyanakkor mostanra merőben más tendenciák alakultak ki. A spot (azonnali) piaci nyerstejárak idén áprilisban érték el mélypontjukat, azóta viszont hónapról-hónapra emelkednek.

Elhúzódó válság

A hazai nyerstej kiviteli árainak trendje tipikusan megegyezik a spotpiaci trenddel – húzza alá közleményében a terméktanács. A májustól mérhető javulás a kiviteli árakban is érezhető, a még enyhe májusi növekedést követően a júliusi 80,5 Ft/kg exportár már 43 százalékkal magasabb, mint az áprilisi volt. A szervezet szerint a spotpiaci változások változatlan irányú folytatása esetén fennáll a veszélye annak, hogy a hazai tejtermelők akár szerződést is bonthatnak a hazai feldolgozókkal és elviszik a tejet Magyarországról. A mostanra elmélyült, igen elhúzódó válság miatt a hazai tejtermelők rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A tejtermelők és a feldolgozók hazai tejjel és tejtermékekkel kívánják kiszolgálni a magyarországi kiskereskedelmi láncokat, ha azonban a magyarországi nyerstajárak továbbra is a legmélyebben maradnak Európában, ellátási gondok is lehetnek – hangsúlyozza a terméktanács.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában