Helyi közélet

2016.07.04. 14:13

Szeméttelep mellett a faluközpontban

Hosszúpályi - Hajdú Gyula és felesége hiába fordult panasszal a hivatalhoz, a hulladéklerakó működése jogszerű.

Hosszúpályi - Hajdú Gyula és felesége hiába fordult panasszal a hivatalhoz, a hulladéklerakó működése jogszerű.

Nagyjából két évvel ezelőtt kezdődött Hajdú Gyula és felesége kálváriája mikor is a Hosszúpályi szívében lévő telkük szomszédságában hulladéklerakót létesített a település önkormányzata. A telkén körbevezetve meséli, hogy kéthetente ötezer forintot fizet a rágcsálóirtónak, de akármennyi mérget tesznek ki, a kártevők mindig visszatérnek. A fáskamra ajtaján benézve felhőkben dongnak a legyek, holott látszik, tűzifán kívül semmi mást nem tárolnak ott.



Ellentmondó vélemények

– A szemétlerakó létesítése után azonnal a szakhatóságokhoz fordultam, de senki nem tudott róla, hogy lenne engedély arról, ami a szomszéd telken folyik – meséli Hajdú Gyula. – A jegyzővel való telefonbeszélgetés során pedig kiderült, az alpolgármester volt az ötletgazda. Tavaly elmentem a polgármesteri hivatalba, és a jegyző, valamint az alpolgármester jelenlétében elmondtam a problémámat, mire utóbbi elküldött, mondván, hogy ilyen piszlicsáré ügyekkel nem kell zavarni a jegyzőt. Kértem szakvéleményt a hatósági állatorvostól, és ő azt mondta, az utcáról felszedett szemétben lehet élelmiszer-maradék, amire rájárhat a légy és a poc. A környezetvédelem helyt adott a panaszomnak, küldtek is nekem egy tájékoztatót. Abban az állt, hogy az ellenőrzés során tapasztaltak miatt eljárást fog kezdeményezni az önkormányzat. Ez után kijött a népegészségügyi szolgálat embere, aki megállapította, hogy fertőzésveszély nem áll fenn. Bár a telken a hulladékkezelés három éve folyik, a tevékenységről csak idén áprilisban került ki tábla.



Hajdú Gyula képeket mutat, amelyeken jól látszik, hogy a szelektívnek nevezett hulladékgyűjtőponton jó ideig szinte hegyekbe állt a zsákos szemét, annak elszállítása csak a katasztrófavédelem szemléje után gyorsult fel. A panaszos szavaiból kiderül, a lakosok sérelmezik, hogy őket annak idején írásban senki nem értesítette a gyűjtőpont létesítéséről.

Kibírhatatlan a bűz

– Nyugdíjasok vagyunk, az önkormányzat a szemétlerakóval ellehetetleníti az életkörülményeinket. Itt vagyunk a falu kellős közepén a szemétben, a szagok miatt szellőztetni sem tudunk, ha szélcsend van és megáll a levegő, szinte kibírhatatlan a bűz. Miért nem a falu határán túl létesítenek egy hulladékgyűjtő telepet, ahol nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem a lakókra? A Hosszúpályi Kisbíró májusi számban lenyilatkozza a polgármester, hogy szabályos a telep. Most akkor mi az igazság? – teszi fel a kérdést Hajdú Gyula.

HBN–MSZ


Kényszermegoldás volt ott létrehozni a telepet

– Hosszúpályi önkormányzata a településen a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése során hat darab hulladékgyűjtő szigetet alakított ki – kezdi válaszát megkeresésünkre Berényi András polgármester. – A szigeteken gyűjtőkonténereket helyeztünk el, amelyekbe papír, üveg és műanyag hulladékot szétválogatva lehetett volna elhelyezni. Tapasztaltuk azonban, hogy a szomszédos település Hosszúpályin keresztül munkába járó lakói a gyűjtőszigetekre tették le a zsákos szemetüket, természetesen átválogatás nélkül. Éjszaka a kóbor állatok szétszedték a zsákokat, és ez áldatlan állapotokat eredményezett a környéken. Ezt felszámolandó, az önkormányzat a környezetvédelmi hivatallal egyeztetve döntött a faluban egy kulturált, uniós elvárásoknak megfelelő szelektív gyűjtőpont létesítéséről, amelyet a piac melletti telkünkön létre is hoztunk. Itt naponta három betanított közmunkás segíti a helyi lakosokat a szemét szétválogatásában. A gyűjtőpont szomszédságában lévő piac árusai közül eddig még senki nem jelezte, hogy ellepnék a legyek, vagy rágcsálók lennének a környéken. Mivel hazánkban sajnos még nincs kultúrája annak, hogy megtisztított üvegeket, palackokat gyűjtsenek szelektíven az emberek, arrafelé több lehet a légy. Úgy tudom, a környező telkeken állattartás is folyik, és tudjuk, ahol jószág van, ott megjelennek a kártevők is. Véleményem szerint a kellemetlen szagok forrását is ott kellene keresni. A hulladékgyűjtő sziget létrehozása kényszermegoldás volt, mi sem ott képzeljük el hosszú távon. Abban bízom, hogy az új hulladékgazdálkodási törvény életbelépése után, ősszel talán fel tudjuk számolni a jelenlegi telepet – tájékoztatott a Berényi András.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában