Helyi közélet

2016.07.10. 13:15

Kertbarátok aratófesztiválja

Földes - Reggel kissé borús idő, majd igazi júliusi hőség, aratáshoz kedvező időjárás fogadta szombaton a nagyközségi önkormányzat, a Karácsony Sándor Közösségi Ház és a Balásházy János Kertbarát kör által hatodik alkalommal szervezett aratófesztivál résztvevőit.

Földes - Reggel kissé borús idő, majd igazi júliusi hőség, aratáshoz kedvező időjárás fogadta szombaton a nagyközségi önkormányzat, a Karácsony Sándor Közösségi Ház és a Balásházy János Kertbarát kör által hatodik alkalommal szervezett aratófesztivál résztvevőit.

Kaszások, marokszedők versenye

A szabadidőközpontban megtartott ünnepélyes megnyitó után a közelben lévő búzatáblán kezdődött meg az aratóverseny. A paraszti világ máig legszebb nyári munkájában megyénkből és a Dunántúlról, Vörösberényből 12 település 13 kertbarát köre háromfős arató brigáddal vetélkedett. Az aranyló őszi búzát kaszások vágták rendre, majd a marokszedők fakampóval és sarlóval szedték fel a gabona szálakat, majd azokat az előre kiterített szalmakötelekre fektették, az összekötött kévéket a kévekötők keresztekbe rakták. Egy keresztbe 19 kéve búza került, hagyományszerűen a legfelső kévét papnak, a legalsót rektornak nevezve. Az idősebb versenyzők emléke szerint a kézi kaszás aratás fénykorában egy jó kaszás naponta húsz keresztnyi búzát is levágott, a lógerba/ gabonaszérűbe/ szállított, és tüzesgép vagy Hoffer traktor által meghajtott cséplőgéppel csépelve egy jó kereszt 30- 40 kg búzát adott.

A téglásiak arattak a legjobban

A Hajdúböszörmény csapatában férfiasan, fiatalos lendülettel kaszált, kévét is kötött Simon Jánosné, Marika néni, aki 18 éves korától sokat kaszált, de mostanában már csak versenyeken, otthon csak lucernát. E csapat kaszása volt a legidősebb versenyző, a 78 éves Nagy Sándor is. A versenyzők első feladata az arató munka kezdésekor a kaszafenés, kasza kalapálás, a tövestől kitépett búzából a kötél készítés volt. A népes versenybizottság nemcsak a versenyzők összehangolt munkáját, gyorsaságát, hanem a kévék összekötésének minőségét, a keresztek összeállításának pontosságát, a le aratott terület tisztaságát, búzafej mentességét is minősítette. Az aratóversenyt összesítésben Téglás kertbarátai nyerték meg Földes és Csapókert kertbarát csapatai előtt. A legjobb kaszás címet Kiss Miklós érdemelte ki Földesről.

Sütemény kóstoló, aratást köszöntő műsorok

A csapatok tagjai az aratás követően a búzatarlón táncra perültek, majd hangos nótaszóval vonultak vissza a szabadidő központba. Az aratófesztivál résztvevőit közös ebéden a hagyományos magyar ételekkel vendégelték meg a szervezők, majd nagyanyáink íz világát mutatta be a Hajdúhadházról érkezett Kecsedi Sándorné süteményeivel. Az aratófesztivál zárásaként nagy érdeklődés mellett mutatták be műsoraikat Földes és a Sárrét civil közösségei.

HBN- Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában