Helyi közélet

2016.07.03. 17:58

Hír-hiénák

<em>Kétségtelen, hogy a média dolga, sőt kötelessége a naprakész és hiteles tájékoztatás. Vannak azonban olyan – főleg bulvár – sajtótermékek, amelyeknek munkatársai enyhén szólva is túllőnek a célon.</em> Kenyeres Ilona írása.

Kétségtelen, hogy a média dolga, sőt kötelessége a naprakész és hiteles tájékoztatás. Vannak azonban olyan – főleg bulvár – sajtótermékek, amelyeknek munkatársai enyhén szólva is túllőnek a célon. Kenyeres Ilona írása.

Az még talán bocsánatos bűnnek számít, ha a fogalmunk sincs, (csak sejtésünk) miből is élő – úgymond celebekről röppentenek fel időnként valós, vagy álhíreket. Ők – akik általában elég nagy lábon élnek valamilyen titkos munkából – még örülnek is annak, ha szóba kerülnek, így vagy úgy, nekik aztán mindegy, hogy mit, csak beszéljenek róluk. Vannak azonban olyan ismert és közkedvelt emberek, akik nem lelkesednek azért, ha különféle pletykák keringenek róluk. Az ő életüket igencsak megkeserítheti egy-egy rosszindulatú, minden alapot nélkülöző híresztelés, az meg aztán végképp elítélendő, ha valakiről a halála után indulnak meg különféle találgatások, elég ha csak a közelmúltban elhunyt, sokak által kedvelt időjós, Aigner Szilárd körüli „intimpistáskodásokra” gondolunk. A jóérzésű olvasókat bizony felháborítja az, ha egy számukra szimpatikus emberről a halála után szinte naponta jelentetnek meg újabb és újabb „érdekfeszítő” híreket. Az első nap csak találgatásokat hintenek el, a következő alkalommal már tudni vélik, milyen műtéte volt a közelmúltban, a legközelebbi példányszámban újabb betegségről számolnak be, míg végül a boncolás szükségességéről is informálnak. Ugyan milyen jogon merészelnek egy gyászoló család magánéletébe beavatkozni, információkat közölni az érintettek megkérdezése nélkül? Nem szorult egy cseppnyi együttérzés sem ezekbe a magukat újságíróknak tartó hírhiénákba? Csak az számít, hogy minél több példány keljen el a lapból, mindegy, milyen áron? Nagyon úgy tűnik… És nem csupán ők „dolgoznak” kitartóan egy ügyön, hanem az olvasóikat is arra biztatják, fotózzanak le egy-egy hírességet bárhol, bármikor, bármilyen helyzetben, s megkapják érte a jutalmukat. Így aztán láthattunk már kitűnő „paparazzi” fotókat elesett színészekről, amint éppen műtét után botorkálnak a kórház parkjában, de tetten értek házasságtörésre készülő párokat is. Teszik mindezt azzal a felkiáltással, hogy az olvasóikat tájékoztatniuk kell! Akár tisztességtelen eszközökkel is. Esetleg olyan dolgokról is, amelyekről nem biztos, hogy tudni akarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában