Helyi közélet

2016.07.29. 07:48

Felvették a gyereket, de hol fog lakni? - Méregdrágák a debreceni albérletek

Debrecen - Volt olyan magánszemély, aki tíz új lakást vásárolt meg, hogy azután mindet kiadja.

Debrecen - Volt olyan magánszemély, aki tíz új lakást vásárolt meg, hogy azután mindet kiadja.

Átlagosan húsz százalékkal emelkedett a lakások négyzetméterára az elmúlt három évben az egyetemi városokban, és a drágulás az albérleti piacot sem hagyta érintetlenül. A felvételi ponthatárok kihirdetése minden évben az a lélektani pillanat, amikor a képzeletbeli startpisztoly eldördül; a kollégiumi hely kevés, lakást vásárolni a gyereknek ugyancsak kevesek privilégiuma, marad hát az ádáz küzdelem a megfizethető, ám azért még lakható albérletekért…

Az élet felülírta

Amikor néhány hónappal ezelőtt a Hunép Zrt. a Nagyerdőn lakópark kialakításába kezdett, a koncepciójuk még az volt, hogy a lakások egy részét értékesítik a másik részét pedig megtartják és kiadják albérletbe egyetemistáknak. – De a parkerdő és az egyetem közelsége miatt akkora a vásárlói igény, hogy mind a 224 lakást értékesítjük, és majd a későbbi tulajdonosaik eldöntik, hogy maguk költözne oda, a gyerekeiknek szánják vagy esetleg kiadják egyetemistáknak albérletbe. Az biztos, hogy jelenleg egyértelműen az üzleti célú vásárlások dominálnak a piacon. Ez pontosan kirajzolódik már az érdeklődők puhatolózó kérdéseiből is – osztotta meg tapasztalatait a Naplóval Szűcs Gyula, a társaság vezérigazgatója.

Áfaváltozások

Kotosmann Zoltán, a Hélinvest Kft. ügyvezető igazgatója egy éve még azt tervezte, hogy a debreceni Móricz Zsigmond Kollégium helyén egy modern apartmanházat építenek, amit adott esetben kollégiumként és szállodaként is üzemeltetnek. – Akkoriban a lakások áfája még 27 százalék volt, és ugye ha mi vállalkozásként építettük volna meg a létesítményt, akkor az áfát visszaigényelhettük volna, megfelelő árelőnyhöz jutva ezzel a piacon. De mivel a lakások áfáját időközben levitték öt százalékra, így megváltozott a helyzet. Több mint ezer lakás épül a városban belátható időn belül, ami teljesen átalakítja majd az albérleti piacot. Ezért most kivárok, mert azt gondolom, hogy ezt a rengeteg új lakást nem nagyon fogja tudni a piac felvenni – fogalmazott az ismert üzletember. Az általuk megálmodott apartmanszállót egyébként 85 szobásra tervezték, ami úgy működne, mint egy szálloda. Lehetne szobákat rövid és hosszú távra is bérelni, ami (elmondása szerint) azért jó, mert amikor a külföldi diákok hazautaznak nyáron két-három hónapra, akkor a ház szállodaként üzemelhetne.

Ingatlanlufi?

A cégvezető szerint azért célszerű most kivárni, hogy mi lesz a látványosan felfújódó ingatlanlufi vége, mert a városban százszám épülő prémium minőségű lakások jelentős konkurenciát jelenthetnek számukra. „Ezek jellemzően drága prémium albérletek lesznek (havi 120-150 ezer forint bérleti díjért), ugyanakkor hiányzik a debreceni albérleti piacról az olcsóbb kategória. Miután a drága albérletek iránti kereslet telítődött, a kereslet meggyőződésem szerint el fog tolódni a használt lakások irányába. A piac akkor tud jól működni, ha az új lakásokba a következő hónapokban sok olyan bérlő átmegy, akinek a pénztárcája ezt elbírja, a megüresedő 20-30 éves panelekben lévő albérletekbe pedig beköltöznek a kisebb pénzű egyetemisták” – véli Kotosmann Zoltán. Tapasztalatai szerint a külföldiek közül az északi és a gazdag arab országokból érkező hallgatóknál a pénz tulajdonképpen nem számít, a szegényebb afrikai vagy a kelet-európai országok diákjainál azonban igenis számottevő tétel az albérleti díj. Miként a legtöbb hazai fiatalnál is. Az üzletember szerint még az is lehet, hogy a későbbiekben más funkciót kap az épületük. – Például látok egy olyan igényt, hogy a Debrecenbe érkező multinacionális vállalatok menedzserei igényes lakhatási lehetőségeket keresnek. Lehet, hogy számukra kellene ezen az exkluzív helyen új prémium lakásokat kialakítani. Majd az idő eldönti, hogy milyen irányba mozduljunk – utalt sejtelmesen a terveikre.


Meddig árulják?

  • Győrben 72 napig
  • Sopronban 73 napig
  • Debrecenben 81 napig
  • Budapest XII. ker. 92 napig
  • Budapest VIII. ker. 120 napig
  • Miskolcon 202 napig
  • Pécsett 232 napig

  • Budapest - Az ingatlanárak és a lakbérek is jelentősen emelkedtek az egyetemi városokban - derül ki az OTP Ingatlanpont, illetve az ingatlancom.com elemzéséből.


    Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Havi több tízezer forinttal többe kerülhet az új tanév az albérletben élő egyetemistáknak. Így számol az ingatlan.com, mert az árak átlagosan 15-20 százalékkal emelkedtek.


    Tudom, hiábavaló volt az egész főiskolai albérleti létem, ha nincs legalább két csótányos sztorim, egy mondatom, ami azzal kezdődik, hogy „úgy összevesztem a tulajjal” és egy történet egy buliról, amelyre nem szándékkal hívtunk egyenruhásokat, de mégiscsak megjelentek. (És nem azért, hogy földre vessék az uniformist.) Horváth Borbála írása.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában