Helyi közélet

2016.06.28. 07:59

Tiltakoznak a Boldogfalva utcaiak, az önkormányzat nem hátrál

Debrecen - Összesen 96-an írták alá a dokumentumot, amiben a régi név megtartása mellett emelnek szót.

Debrecen - Összesen 96-an írták alá a dokumentumot, amiben a régi név megtartása mellett emelnek szót.

Nem ért egyet a Boldogfalva utca lakóinak többsége azzal a tavaly decemberi önkormányzati közgyűlési döntéssel, mellyel a nyugati kiskörút új szakaszát átkeresztelték, megszüntetve ezzel a Boldogfalva nevet és azt az egykori miniszterelnökre emlékezve Antall Józsefre változtatták.

Nem politikai okokból

Az ott lakók képviseletében eljáró férfi – aki nevének elhallgatását kérte – lapunknak elmondta: eddig 96-an írták alá azt az ívet, amelyen azt kérik az önkormányzattól, hogy maradjon a Boldogfalva utca, ne nevezzék át utcájukat Antall Józsefre. Hangsúlyozta, hogy nem a néhai miniszterelnökkel van bajuk – nem politizálni akarnak –, hanem az átnevezés tényével. (Antall József utca eddig is volt, a nyugati kiskörút első szakaszán a Széchenyi utca és az Arany János utca közötti részt hívják így – tette hozzá.) Itt nem új utcát nyitottak, hanem több száz éve meglévő utcákat (Nemzetőr utca, Szalkai utca, Boldogfalva utca) szélesítettek ki – húzta alá.

A tiltakozók azzal is érvelnek, hogy az átnevezés miatt nemcsak a lakcímkártyát és a személyit kell lecserélniük, hanem például az útlevelet, a jogosítványt, a buszbérletet. Be kell menniük az áramszolgáltatóhoz, a gázművekhez, a hőszolgáltatóhoz, a vízműhöz, meg kell változtatniuk a biztosítóval, a kábeltévével, az internet-, valamint a telefonszolgáltatóval kötött szerződéseiket is. És ha ez még nem lenne elég, jelenthetik a kvázi lakcímváltozást a nyugdíj- és egészségbiztosítónál, valamint az adóhivatalnál. A céggel rendelkezőknek még ennél is több a teendőjük.


Fotó: Orosz Csaba


Napokat venne igénybe

Ismerve a hazai ügyfélszolgálatok többnyire bürokratikus, lassú működését – tisztelet a kevés kivételnek – ez jó esetben is legalább három-négy napot vesz igénybe, amelyhez szabadságot kellene kivenniük az érintetteknek. Azt pedig nem ilyen célokra tartogatják – állította a Boldogfalva utcai tiltakozók szószólója. Miközben a lakók a mai napig nem kaptak hivatalos értesítést az átnevezésről, az utcanévtáblák többségét már lecserélték.

A téma az önkormányzat csütörtöki közgyűlésén is előkerült. Csikai József jobbikos önkormányzati képviselő erre vonatkozó kérdésére dr. Papp László polgármester válaszolt. Kifejtette: a város új főútvonalának elnevezésére a közgyűlés évekkel ezelőtt szándéknyilatkozatot fogadott el. Úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnökök nevének használata helyes döntés volt. Tisza István és Antall József utca már létezik, a még hiányzó harmadik szakasz Nagy Imre nevét fogja kapni – tette hozzá. Papp László kijelentette: ebben a tekintetben változtatni nem kívánnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában