Helyi közélet

2016.06.28. 13:14

Nem a gyümölcs éve az idei

Debrecen - A sok eső (itt-ott a jég), a pára, majd a forróság gyötörte a kiskerti gyümölcsfákat.

Debrecen - A sok eső (itt-ott a jég), a pára, majd a forróság gyötörte a kiskerti gyümölcsfákat.

Rosszul alakult az elmúlt hetek időjárása azok számára, akik debreceni kiskertekben gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. Előbb a rengeteg eső (egy hónap alatt 100-120 milliméternyi) okozott komoly gondokat, aztán a párás, fullasztó hőség viselte meg a gyümölcsfákat. Ráadásul főleg a keleti városrészben néhol még jégverés is pusztított.

Nem sok teendő maradt

– A múlt héten egy napon belül kétszer is hosszú perceken át esett a jég, ami szinte teljesen tönkretette a gyümölcsfáimat. Alig maradt termés. Ami van, az is sérült – jelentette ki Kállai Imre, aki egy, a Monostorpályi út végén található nagyobb kertben gazdálkodik. Elmondta: összesen 8 fája, meggye, őszibarackja, körtéje, almája, valamint két vadszilvája van. A gyümölcsöt a család fogyasztja el. – A borsó nagyságú jég miatt idén sajnos már nem sok munka lesz itt. Pedig előtte rendszeresem permeteztem, gondoztam. Főleg a monília és a levéltetű elleni szerekre költöttem sokat – kesergett. Hozzátette: ennek ellenére ősszel újabb két-három gyümölcsfát akar ültetni. Abban bízik, hogy ezután a rossz esztendő után talán tíz évig sem lesz hasonló.

Szintén a Biczó István-kertben, a Pacikert utcában lakik Zsíros János, aki az erdő közé ékelődött kertjében lapunknak elmondta: körülbelül 15 gyümölcsfát, almát, körtét, meggyet, őszibarackot, és szilvát gondoz.

Nem győz permetezni

– Tavasszal a fagy szinte mindent elpusztított, aztán meg jött a rengeteg eső, majd a trópusokra emlékeztető magas páratartalom, végül a hőség. Van olyan fám, amin ezek együttes hatása miatt egy szem termés sincs. Talán szilvából és almából lesz valamennyi, de az is kevés – állította. – Siralmas a helyzet – fogalmazott. Úgy vélte, hogy a medárdi időszak sok csapadéka ártott a fáknak, minden elgombásodott. Most nem győz ellene permetezni.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában