Helyi közélet

2016.05.28. 20:12

Lovastábor, kalandtúra, csillagászat - Ezek most a menő hajdú-bihari táborok

Debrecen - Alig több mint két hét múlva újra itt van a nyári vakáció, és ezzel együtt a aktuális lesz a kínzó kérdés: mégis hol táborozzon a gyerek? Mondunk pár tippet, ami elérhető a megyében.

Debrecen - Alig több mint két hét múlva újra itt van a nyári vakáció, és ezzel együtt a aktuális lesz a kínzó kérdés: mégis hol táborozzon a gyerek? Mondunk pár tippet, ami elérhető a megyében.

A szülőknek komoly fejtörést okoz, hogy a nyári szünetben mivel töltse az időt a gyermek. Általában egy-két hétnél többet nem nyaralhat együtt a család, a szerencsésebbek a nagyszülőkre bízhatják még pár hétre csemetéiket, de mi legyen a fennmaradó időben? Hála az égnek és az internetnek, nyári táborok tömegéből válogathatunk, a gyermek érdeklődésének és s szülők pénztárcájának megfelelően!

Könnyen utána tudunk járni, milyen lehetőségek vannak a környékünkön. A jó táborból élményekkel telve tér haza a gyerek.

Szörföztünk egyet a hálón, s a teljesség igénye nélkül a következő táborok keltették fel az érdeklődésünket: lovastábor, ahol szakképzett lovasoktatók és pedagógusok tanítják a lovaglás fortélyait és a gyerekeket bevezetik a természet értékeinek védelmébe, a környezeti nevelésbe.

A kalandtúra táborban képzett túravezetőkkel túráznak a gyermekek természetvédelmi területen. Barlangokat, forrásokat, csodálatos kilátóhelyeket fedeznek fel. Elsajátítják a túrázáshoz nélkülözhetetlen ismereteket a térképészet, tájolás, a GPS használat terén.

A biciklis táborban két keréken suhanva, izgalmas helyszínekre pedáloznak el a gyermekek. A tájékozódás nehézségeivel két keréken is szembe kell nézni, így a tábor vezetői alapszintű térképismeretet, tájolást oktatnak.

A családi táborokban a nyári szünetben is együtt maradhat a család miközben remek kalandok várnak rájuk. A babaúszó táborban a szülők pihentető, wellness programokon vesznek részt, míg a kicsinyek a babaúszás rejtélyeibe merülnek alá.

Spirálgalaxisok és kubai tánc

A Hortobágyi Nemzeti Parkban csillagászati tábort szerveznek, ahol a világűr és a csillagos ég rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a kis asztronómusok.


Fotó: Derencsényi István


Megnézik a Hold hatalmas, teraszos falú krátereit és a holdtengerek alján futó rianásokat, a Vénusz hatalmas sarlóját és a Szaturnusz gyűrűjét és felhősávjait, a világító csillagközi gázködök kusza fodrait, és a beléjük harapó sötét porködök sziluettjeit, a távoli csillagvárosokat, spirálgalaxisokat. Debrecen másik szélén kézművesházba várják a kis állatok iránt érdeklődő lányokat és fiúkat. Naponta más kézműves foglalkozással, például textil festéssel, agyagozással, marcipánozással, mézeskalács készítéssel, tűzzománc készítéssel, gravírozással, gyertyamártással. De szerveznek számítástechnikai tábort is, ahol a csemeték játszva, élmény alapon tanulnak meg programozni és sajátítják el az algoritmikus gondolkodás alapjait. A digitális írástudás alapvető készség, ugyanolyan fontos napjainkban, mint az idegen nyelvek ismerete. De találkoztunk a neten barangolva úszó, festő és grafikus táborral, kubai tánctáborral, makettes táborral sőt zsaru táborral is.

Választék bőven van tehát, csak ne felejtsük el megkérdezni a gyermekünk véleményét, őt mi érdekli leginkább! Tájékozódjunk előzetesen arról is, milyen korosztálynak szervezik a tábort és ismerkedjünk meg a tábor vezetőivel személyesen! Elvégre rájuk bízzuk egy időre a legdrágább kincsünket!

HBN–Kovács Enikő


Mit csomagoljunk be a gyereknek nyaralásra?

Átgondoltunk néhány szempontot, amit érdemes figyelembe venni csomagoláskor. A ruhaféléket mindenki saját ízlésének megfelelően pakolja be, de a fehérnemű, zokni, atlétatrikó ne maradjon ki egy csomagból sem! Ha hideg éjszakákra számíthatunk, akkor egy puha alvós zokni is hasznos lehet. Praktikusak a pólók, a sort, a hosszúnadrág, szükség van hálóruhára, fürdőruhára.

Javasolt a kirándulásokhoz a túracipő, továbbá a kényelmes szandál és műanyag papucs, esetleg esőkabát. Csomagolási tipp: a ruhák sokkal jobban gyűrődnek, ha hagyományosan, egyesével hajtogatjuk őket. Ehelyett inkább fektessünk egymásra több pólót, ruhafélét, tegyünk középre valami hengerszerűt (zoknigurigákat) és arra tekerjük fel a ruhákat, mint valami palacsintát.

Túrázáskor jó szolgálatot tehet a zseblámpa vagy fejlámpa, a kulacs, nomád sátorozás esetén merülőforraló, bögre. Mosáshoz szárítókötél, néhány ruhacsipesz. Ne maradjon otthon a napszemüveg, az útikönyv, térkép!

Vigyünk magunkkal egy-két üres nylonzacskót a szennyesnek is, ne keveredjen később a tiszta ruhával!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában