Helyi közélet

2016.05.23. 20:18

A jövő diákjainak oktatásáért

Debrecen - Az ország első „okostermeit” avatták a Debreceni Egyetem tagintézményében.

Debrecen - Az ország első „okostermeit” avatták a Debreceni Egyetem tagintézményében.

A technikai fejlődés miatt a Z generációs gyerekek tanulási, kommunikációs szokásai teljesen eltérőek a korábbi nemzedékekhez képest, és ezekkel a változásokkal lépést kell tartani a pedagógusoknak – hangozott el azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az egyetem és a Ricoh által közösen létrehozott interaktív „okostermeket”. A Benelux államokban már évek óta sikeresen működő rendszerektől – hasonló szoftvert használnak az Ajax Amszterdam labdarúgó akadémiáján például – azt várják, hogy a kor követelményeinek megfelelve interaktív módon tudják átadni a tudást a gyerekeknek.

Az egyetem hatálya alá tartozó volt Arany János Általános Iskolában kialakított teremben egyszerre öt munkaállomáson tanulhatnak a diákok a legmodernebb eszközökkel: projektorokkal, tabletekkel, okoskönyvekkel, tanulói asztalokkal. Az érintőképernyős tanulóasztalokon létrehozott profilok határozzák meg, hogy milyen feladattípusokat lehet megjeleníteni a felületen. Ezeket az óra során interaktív módon változtatni lehet, majd a módosításokat elmentve egy felhő alapú szolgáltatásban a későbbiekben ha szükség van rá akár otthonról is elő lehet hívni.

Az oktatókkal közösen

A képzés helyi sajátosságait figyelembe véve hasonló speciális tantermet alakítottak ki az egyetem hallgatói számára a Gazdaságtudományi Karon. A rendszert kifejlesztő cég szakemberei a hardver- és szoftvertelepítés mellett az oktatók képzésében is részt vettek annak érdekében, hogy a pedagógusok minél optimálisan használhassák az új technológiát.

Új módszertan

– Ezzel a beruházással nemcsak két speciális tanteremmel, hanem egy új módszertannal is gazdagodott az egyetem. A tabletek és interaktív táblák mellett egy olyan rendszert is vásároltunk, amelyet a világ legnagyobb országaiban már sikerrel alkalmaztak. Külön öröm számunkra, hogy ilyen rendszer hazánkban először a cívisvárosban valósulhatott meg – mondta el Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

A majdnem 25 millió forintnyi beruházást pályázati összegekből valósította meg az egyetem.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában