Helyi közélet

2016.04.06. 08:19

„Tűz van! És ez nem gyakorlat”

Debrecen - Szerencsére nagyobb volt a füstje, mint a lángja az éjszakai tűz­esetnek.

Debrecen - Szerencsére nagyobb volt a füstje, mint a lángja az éjszakai tűz­esetnek.

Aki kedden délután elsétált a Gulyás Pál Kollégium előtt, már nyomát sem látta annak, hogy hétfőn éjjel milyen riadalmat keltett egy kigyulladt nyomtató.

– Fél tizenkettőkor a nevelőtanárom ébresztett fel. Rövidesen többen kiabáltak a folyosón, hogy nincs áram, tűz van. Sötétben indultam lefelé, a lépcsőházban már a harmadik emelettől fullasztó füst volt, ezért lökdösődve, egymást tolva jutottunk ki az utcára. Itt már nem volt pánikhangulat, sokakat az idáig vezető út félelme viselt meg, de a legtöbben nem éltük meg rosszul az esetet. Az egyik szobatársamat egy tűzoltó keltette fel és menekítette ki teljes épségben, mert átaludta a „diákrohamot” – számolt be Vencsellői Alíz, akinek a karján egy sebtapasz jelezte, nemrégiben vérvételen volt. Kérdésemre elmondta, semmi baja sincs, ám ma délelőtt elköhintette magát és elővigyázatosságból bevitték a kórházba.

Ma már mindenki otthon van

Nem csak a lakókban, a Sumen utcai épületben sem hagyott jelentős „emléket” a szikrázó gép. – Az igazgatói szobát, a szomszédos irodát és az érintett folyosót ki kell festeni, de nincs komoly anyagi kár – mondta Barabás Attiláné. Az intézmény vezetője felidézte, a portai dolgozók vették észre a bajt, értesítették a tűzoltókat, majd a betanult terv szerint a nevelőtanárokkal együtt kiürítették a kollégiumot. Néhány tanulót a magasból mentő járművel emeltek le az ablakukon át. Negyvenhatan kerültek kórházba, tizenkettőt még az éjjel elengedtek, a Berettyóújfaluban fogadott négyet pedig kedden kora reggel. A legtöbbjüket kedden délelőtt szállították haza a szüleik, vagy hoztak vissza a kollégiumba a nevelőtanárok, illetve a Debreceni Intézményműködtető Központ munkatársai. Utóbbiak a fenntartót vezető Hajnal János irányításával összehangoltan és gyorsan cselekedtek – hangsúlyozta Barabás Attiláné, hozzátéve: várhatóan kedden mindenkit hazabocsátanak.

Szentgyörgyi János, a Kenézy Kórház sajtóreferense délelőtt megerősítette: a hozzájuk vitt tizennyolc lányt aznap elengedhetik. Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Sürgősségi Orvostan Tanszék vezetője közölte: a tizenöt beteg közül tizenhármat az azonnali vizsgálatokat és rövid megfigyelést követően, kettőt hosszabb megfigyelés után engedtek haza.

Közel a tűzhöz

Földháti Ferenc, az első emeleten lakó fiatal úgy nyilatkozott, társai riasztották azzal, hogy tűz van és ez most nem gyakorlat. – A menekülési útvonalon lejutottunk, az éjszakás nevelőtanárunk hagyta el utoljára a folyosónkat. A lányok nehezebb helyzetben voltak, a füst az ő lakórészükre jutott fel inkább. Háromnegyed egykor már mindenki visszamehetett a szobájába, de sokan addigra már találtak szállást maguknak éjjelre. A párommal egy ismerősünknél aludtunk, másokért a szüleik jöttek – fűzte hozzá.

HBN–HABE


Debrecen - Valamennyi, füstmérgezés gyanúja miatt beszállított diák elhagyhatta a kórházat kedden Debrecenben - közölték az MTI-vel a kórházak sajtóirodái.


Debrecen - A végleges ellenőrzés szerint 495 ember tartózkodott a debreceni Sumen utcai kollégiumban, amikor a hatemeletes épület földszintjén, egy 15 négyzetméteres szobában kigyulladt egy elektromos készülék, feltehetőleg egy faxkészülék.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában