Helyi közélet

2016.03.11. 17:01

Legyen modern és fenntartható!

Debrecen - Napelemekről, biomassza és termálvíz hasznosításról, szalmapanel házakról egyaránt szó esik a negyedik alkalommal megrendezett Környezet és Energia Konferencián, valamint az ahhoz kapcsolódó második Energia a mindennapokban tudományos versenyen, melynek a DAB-székház ad otthont pénteken és szombaton.

Debrecen - Napelemekről, biomassza és termálvíz hasznosításról, szalmapanel házakról egyaránt szó esik a negyedik alkalommal megrendezett Környezet és Energia Konferencián, valamint az ahhoz kapcsolódó második Energia a mindennapokban tudományos versenyen, melynek a DAB-székház ad otthont pénteken és szombaton. A programot a Megújuló Energiapark Kutatóközpont, a Debreceni Egyetem és a Debreceni Akadémia Bizottság Megújuló Energetikai Munkabizottság szervezte, 16 felsőoktatási intézmény illetve kutatóhely képviselőinek 52 előadását hallhatják az érdeklődők. A rendezvény az első országos energetikai felsőoktatási tanulmányi verseny Ph.D. fokozat nélküli fiatal kutatók számára.

Tartható vállalás

Az ENSZ 2016-2030 közötti időszakra vonatkozó, fenntartható fejlődési célok kapcsán készült jelentéséről szóló előadásában dr. Mika János, az egri Eszterházy Károly Egyetem tanára meglehetősen átfogó képet mutatott be. A célok között ugyanis nem csak a klímavédelem vagy a vizek védelme szerepel, de olyan elemek is, mint például, hogy senkinek se kelljen napi 1,25 dollárnál kevesebb jövedelemből élnie.

A „modern energia” hozzáférhetőségének növelése kapcsán az előadó lesújtó adattal szolgált: még az Európai Unió területén is vannak olyan emberek, akik ebédjüket csak nyílt tűzön tudják megfőzni. Azt is elmondta, hogy évente 5,7 millió ember hal meg energiához kapcsolódó tevékenység következtében, így például 1,6 millióan háztartási szilárd tüzeléshez kapcsolódóan, vagy 800 ezren légszennyezettség miatt – és ebben jelentős mértékben Európa is benne van!

Elmondta, hogy a magyarországi üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-átlag alatt van, annál magasabb viszont a lakosság ózonterhelése és igen kedvezőtlenül állunk a hulladékhasznosítás terén: főleg a földre rakjuk, így nemhogy energiát nem nyerünk belőle, de arra kell energiát fordítani, hogy megszabaduljunk tőle. Ugyanakkor úgy véli, a megujuló források hasznosítására tett vállalásunk (2020-ra 13 százalék) tartható.​

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában