Helyi közélet

2016.03.03. 09:07

Felélednek a Fancsikai tavak?

Debrecen - A csapadék sokat segített a helyzeten, de a haltelepítéssel várnak.

Debrecen - A csapadék sokat segített a helyzeten, de a haltelepítéssel várnak.

Az utóbbi napokban többen szép fotókat posztoltak közösségi oldalakon arról, hogy újra szinte teljesen megtelt vízzel a Debrecen délkeleti határában található, tavaly nyáron kiszáradt Vekeri-tó.

Van, de kevés

Ennek kapcsán arról kérdeztük a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóját, hogy milyen most a „vízhelyzet” a Vekerihez közeli, szintén közkedvelt kirándulóhelyen, a Fancsikai tavaknál. Bara Sándor elmondta: az 1970-es években létrehozott Fancsikai-tórendszer eredetileg három tóból állt. Mivel ezek vízutánpótlása azon múlik, hogy éppen mennyi eső esik, a tavaly nyári forróság idején nemcsak a Vekeri, hanem ezek is mind kiszáradtak. (A 15 hektáros Fancsikai III-as tóval ez már sokszor megtörtént, medrében most erdő növekszik.)

A 25 hektáros Fancsikai II-es tóban a vízszint a januári és főleg a februári sok csapadéknak köszönhetően mostanában örvendetesen emelkedik, de még messze van az ideálistól. A telítettség 30 százalékos. A 90 hektáros I-es tó elsősorban a II-esen keresztül kap vízutánpótlást, így a telítettsége mindössze 5 százalék. Vagyis, Bara Sándor szerint arra még bőven eshetne eső.

„Menteni a menthetőt”

– A Fancsikai tavak utoljára 2010-ben töltődtek fel teljesen – ismertette dr. Veres Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szövetség elnöke. Elmondta: azt követően ismét egyre kevesebb csapadékot regisztráltak a környéken. 2012 őszén az alacsony vízszint miatt már halpusztulást tapasztaltak. Tavaly nyáron mind a Fancsika I., mind a Fancsika II. vízszintje annyira lecsökkent, hogy „menteni kellett a menthetőt”. A víz teljes eltűnése előtt igyekeztek kifogni az oda telepített még élő halakat. A tetemeket elszállították feldolgozásra.

Kétszer meggondolni

– A februárihoz hasonló mennyiségű márciusi csapadék esetén lehet reménykedni abban, hogy feltöltődik az I-es tó is – fogalmazott a megyei horgász szövetség vezetője. Hozzátette: ugyanakkor komoly gond, hogy a II-es tó medrében már növények telepedtek meg, nád, sás, facsemeték eresztettek gyökeret.

Így dr. Veres Ferenc szerint amennyiben a tó meg is telne vízzel és esetleg halak is kerülnének bele, a vízben lévő akadályok miatt nehéz lenne pecázni; a horgászok nem győznék cserélni a szerelékeket. Ráadásul a nagy tömegű növény, az iszap a meleg vízben könnyen bomlásnak indulhat, ami ismét halpusztuláshoz vezethet. Ezért egyelőre nem kezdenek el halakat telepíteni oda, néhány hetet várnak ezen döntés meghozásával.

A szakember úgy véli, hosszú távon a Tiszából ide szivattyúzott vízzel (a Civaqua-­terv megvalósításával) lehetne az erdőspusztai tavak vízutánpótlását megnyugtatóan rendezni.

HBN–Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában