Helyi közélet

2016.02.03. 10:20

Szabad a komment?

<em>Emlékeznek azokra a nem túl távoli időkre, amikor még szinte bármelyik internetes híroldalon megjelent cikkhez ott, azonnal hozzá lehetett szólni? A nagy többség nyomdafestéket tűrően fogalmazott, de akadtak kifejezetten gyalázkodó, személyeskedő, trágár vélemények is.</em> Orosz Csaba jegyzete.

Emlékeznek azokra a nem túl távoli időkre, amikor még szinte bármelyik internetes híroldalon megjelent cikkhez ott, azonnal hozzá lehetett szólni? A nagy többség nyomdafestéket tűrően fogalmazott, de akadtak kifejezetten gyalázkodó, személyeskedő, trágár vélemények is. Orosz Csaba jegyzete.

Az állam, érzékelve a problémát, egy jogi „huszárvágást” hajtott végre. Nem azok ellen lépett fel, akik nem tudtak viselkedni, hanem törvénybe foglalták, hogy a kommentek tartalmáért az az oldal felel, ahol azok megjelentek. A híroldalak erre inkább megszüntették ezt a lehetőséget. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kedden kimondta: a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét felelőssé tették a cikkeik alatt megjelent hozzászólásokért. Kíváncsi leszek a kormány válaszlépésére. Eljő a „komment-Kánaán”, vagy még nagyobb lesz a szigor? Az az azért érdekes, hogy a közösségi oldalakon az elmúlt időszakban is hozzá lehetett szólni a megosztott cikkekhez. Nekik van pénzük olyan munkatársak foglalkoztatására, akik a beszélgetéseket felügyelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában