Helyi közélet

2016.02.02. 18:37

Megtalálták új otthonukat a debreceni látássérültek

Debrecen - Új központba költözött a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete.

Debrecen - Új központba költözött a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete.

Miközben a Külső vásártér 16. szám alatti ház pincéjében még javában zajlik a felújítás, a korszerűsített földszintet már birtokba vette a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete. Dr. Nagy Sándor, az 1432 tagú szervezet elnöke lapunknak elmondta: a korábbi, Rákóczi utcai, önkormányzat által biztosított házból egyrészt azért kellett elköltözniük, mert az állapota leromlott. A falak vizesedtek, mállottak, a tető beázása miatt a plafon egy darabja leszakadt. Másrészt egyre több embert foglalkoztatnak. Jelenleg 12 dolgozójuk van, közülük 10 megváltozott munkaképességű. Ráadásul szolgáltatásaikat jelentősen bővítették, például angolt tanítanak és jogi tanácsokat adnak tagjaiknak. A régi helyen így már nem fértek el.



Hosszas keresgélés

A probléma megoldásban az önkormányzat több ingatlan felajánlásával igyekezett segíteni, de különböző okok miatt egyik épület sem felelt meg. Volt olyan, amely kicsinek bizonyult, olyan, amely a vakok és gyengénlátók számára nehezen megközelíthető helyen található, de akadt olyan is, amelynek felújítására nagyon sokat kellett volna költeniük. Hónapokig tartó keresgélés után vetődött fel a vásárlás lehetősége.

– A Külső vásártéri, egykor lakásként használt magántulajdonú ház árát 12 millió 250 ezer forintra tudtuk lealkudni. Mivel nem volt ennyi pénzünk, kénytelenek voltunk 5 millió forint hitelt felvenni – tette hozzá Nagy Sándor. Megtudtuk, a pénz egy része saját kasszájukból származott, másik része adományokból gyűlt össze. Főleg az egyesület tagjai járultak hozzá a cél megvalósításához, de adott pénzt egy kft., valamint Hajdúszoboszló és Dabas önkormányzata is. (Utóbbi személyes kapcsolat révén jött össze.)



A 200 négyzetméteres ingatlan renoválására eddig 2 millió forintot költöttek. A földszinten egyebek mellett egy nagyobb tárgyalót, három irodát, konyhát, fürdőszobát alakítottak ki, hoztak rendbe. A pincére még 600 ezret tudnak fordítani.

HBN–OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában