Helyi közélet

2016.02.04. 07:41

"Ki kell állni, és hallatni a hangunkat egy nemes cél érdekében, amelyet tanításnak hívnak"

Debrecen, Hajdúszoboszló - Az ország tíz településén szerveztek valamilyen megmozdulást, hogy felhívják a figyelmet a közoktatás rendszerszintű problémáira és kiálljanak a miskolci Herman Ottó Gimnázium pedagógusai mellett, akik először nyilvánították ki véleményüket. Megyénkben Hajdúszoboszlón villámcsődületet tartottak, a borsodi megyeszékhelyre pedig egy busznyi pedagógus indult Debrecenből.

Debrecen, Hajdúszoboszló - Az ország tíz településén szerveztek valamilyen megmozdulást, hogy felhívják a figyelmet a közoktatás rendszerszintű problémáira és kiálljanak a miskolci Herman Ottó Gimnázium pedagógusai mellett, akik először nyilvánították ki véleményüket. Megyénkben Hajdúszoboszlón villámcsődületet tartottak, a borsodi megyeszékhelyre pedig egy busznyi pedagógus indult Debrecenből.

Ötezren álltak elő a magyar oktatási rendszerrel kapcsolatos panasszal a borsodi megyeszékhelyen.

„Ki kell állni, és hallatni a hangunkat egy nemes cél érdekében, amelyet tanításnak hívnak. Én is taníta­nék, ha hagynának. Egyre több az adminisztráció, amelyben elvesznek a gyermekek. A pedagógusok minősítése a legrosszabb »találmány«. Középiskolás gyermekemnek a saját tanára nem engedi megrendelni a történelmi atlaszt, mert hasznavehetetlen. WC-papír, kréta? Ez csak a jéghegy csúcsa. Addig itt nem lesz változás, amíg egyszerre fel nem állunk” – részletek e cikk írása idején a tanitanek.com honlapon legutóbb megjelent hozzászólásból. Ez a vélemény névtelen, de a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének nyílt levelében megfogalmazottak mellett egyre többen állnak ki – a teljes vállszélességen túl – arccal, névvel, munkahellyel A weboldalhoz, amelyen a novemberben megírt levél is olvasható, közel hatszáz iskola és harmincezer személy csatlakozott, köztük több megyénkbeli.

Megalázó feltételek

Január végén a kormányzat reagált az eseményekre, bejelentették, hogy összehívják a Közoktatási Kerekasztalt, melyet azonban az Országos Tantestületi Értekezleten az oktatás szereplői illegitimnek kiáltottak ki. Közölték: nem képviseli az érintetteket. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Miskolcra utazott, és egy vitafórumon az adminisztratív terhek tekintetében engedményt tett. – Ám a probléma sokkal szerteágazóbb, mint a minősített pedagógusok tanfelügyeleti ellenőrzéséből fakadó „papírmunka” nehézsége – erősítette meg Nagyné Molnár Zsuzsa. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) regionális irodájának vezetője azt mondta, a reformok a legfőbb indokai annak, hogy nyugdíjba ment, amint lehetett. Tavaly, negyven év oktatás után. – Szerettem tanítani, de az utóbbi időszakban megalázó feltételekkel szembesültem, harminckét munkaórát kellett bejegyeznünk, de olykor sokkal többet voltunk bent. Túlterheltek a diákok, nagyon sok a tananyag, és minősíthetetlen, ami a tankönyvpiacon zajlik – indokolta, miért szállt fel a szerdán délután Miskolcra induló buszra. A megtelt járművet az országban 98 éve működő Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) indította. A Hajdú-Bihar megyei szervezet vezetője, Tömöriné Tóth Anna hiszi, hogy a fáklyás felvonulással ráirányíthatják a figyelmet a gondokra. – Rendszerszintű változtatásra van szükség, azt remélem, hogy az összefogás eredményeként foganatosítható a Pedagógusok Sztrájkbizottsága által összeállított huszonöt pont mindegyike – mondta.

Ezrek Miskolcon

A tüntetéshullám egy fontos pontja volt a szerdai nap. A PSZ Miskolc Városi Szervezete hívására a kék vagy fehér szalagot viselő szülőkön, diákokon, tanárokon kívül számos érdekképviselet – az Autonóm Területi, a Magyar Zeneművészek és Táncpedagógusok Szakszervezete, a PSZ, a PDSZ és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma –, valamint a közlekedési dolgozók is részt vettek. Összesen közel ötezer ember az ország különböző pontjairól. A Fogadóóra nevű találkozón elhangzott: Szűnjön meg az állami iskolákat fenntartó Klik, legyen kevesebb teher a diákokon és pedagógusokon, a kormány szánjon elég pénzt az oktatásra!

Az eseménnyel párhuzamosan tíz településen – Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Győr, Hajdúszoboszló, Pécs, Sopron, Szeged, Szombathely, Veszprém – zajlott szolidaritási megmozdulás. Legközelebb február 10-re hirdettek országos demonstrációt, 13-án pedig az Országház előtt gyűlnek össze az érintettek. Február első hetében az ország összes tankerületi igazgatója köznevelési fórumot tart, információink szerint a cívisvárosban ma.

HBN–HABE


A PSZ követelései

  • A 18. életévig tartó tankötelezettség
  • Jelentősen csökkentsék a kötelező óraszámot, a tananyagot
  • Szülői kérésre kell biztosítani a napközit, tanulószobát
  • Vissza kell állítani az intézményvezetők munkáltatói jogát
  • Biztosítani kell a pedagógusnak a tankönyv megválasztásának szabadságát

  • Kicsit túltolták a biciklit

    – Az utolsó percig vártam, hogy valaki szimpátiatüntetést szervezzen a városunkban, végül magam tettem meg – mondta Kiss Klára. A hajdúszoboszlói szülő három gyermeke – 11, 13 és 21 évesek – révén érintett. – A mindennapos testneveléshez nincs hely a teremben, eszközök is alig. Pedagógusoktól hallom: sosem ültek öt óránál többet a padban, és ember lett belőlük, az én gyermekeimnek gyakran hét órája van. Négyig az iskolában kell lenniük, miközben a dolgukat sem tudják normális körülmények között elvégezni, koszos a mellékhelyiség, és ritkán van papír – sorolta. Mivel a hatóságnál három nappal korábban be kellett volna jelenteni a demonstrációt, flashmobot hirdetett. Balog Zoltán egy, a központosításra tett megjegyzésére – „túltoltuk a biciklit” – reflektálva, a résztvevők a szoboszlói Klik-iroda előtt toltak el kerékpárokat.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában