Helyi közélet

2016.01.07. 13:53

Pogácsás Tibor: huszonötezer közfoglalkoztatottnak segíthet az elhelyezkedési juttatás

Budapest - Huszonötezer közfoglalkoztatottnak segíthet a január elsejével bevezetett elhelyezkedési juttatás - közölte Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest - Huszonötezer közfoglalkoztatottnak segíthet a január elsejével bevezetett elhelyezkedési juttatás - közölte Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az elhelyezkedési juttatás lényege, hogy aki legalább egy hónapja közfoglalkoztatottként tevékenykedik, illetve az azt megelőző két éven belül legalább 180 napig közfoglalkoztatási jogviszonya volt, sikeres piaci elhelyezkedése esetén megkaphatja a közfoglalkoztatási szerződése még hátralévő idejére járó támogatást.

Pogácsás Tibor szerint ez jelentős segítség lehet a közfoglalkoztatottaknak, és ösztönzőként is működhet, hogy elfogadják a kiajánlott munkát, illetve ők maguk is keressenek ilyen lehetőséget. Mint mondta, ez a juttatás segíthet abban, hogy a közfoglalkoztatásból minél többen az elsődleges munkaerőpiacra kerüljenek.

Az államtitkár közölte azt is, hogy a közfoglalkoztatás idei költségvetése 340 milliárd forint.

Pogácsás Tibor elmondta, hogy 2010-ben több mint 500 ezer munkanélküli volt az országban, és nagyon sok aktív korú egészséges ember élt segélyen és kilátástalanságban. Mostanra a foglalkoztatás minden rekordot megdöntő mértékben megnövekedett, a munkanélküliség pedig a 2010-es 12 százalékról 6,2 százalékra csökkent - közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy ez a gazdaság növekedésének és kisebb részben a közfoglalkoztatásnak köszönhető.

"Mindez azt mutatja, hogy (...) a reformok sikeresek, működnek és biztosítják az embereknek a munkalehetőségeket" - fogalmazott.

Pogácsás Tibor hangsúlyozta: a közfoglalkoztatás egy eszköz ahhoz, hogy azokon a területeken, ahol ma még a piac nem képes elegendő munkahelyet teremteni, ott értelmes, a helyi közösségért végzett munkát biztosíthassanak az embereknek. A közfoglalkoztatás egyfajta előképzés is ahhoz, hogy az emberek a piaci lehetőségekkel élni tudjanak - jegyezte meg.

Az államtitkár közölte azt is, hogy a kormány januárban dönt a közfoglalkoztatottak idei béréről.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában