Helyi közélet

2016.01.26. 10:57

Legyünk jók, ha tudunk!

Debrecen - Az első negyedéves adatok alapján már minősíti az adózókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Debrecen - Az első negyedéves adatok alapján már minősíti az adózókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Újdonságként került be az adózás rendjéről szóló törvénybe ettől az évtől a megbízható adózói státusz. Az első minősítést az adóhatóság automatikusan, az adózó előélete és 2016. első negyedéves adatai alapján végzi majd el – hívja fel a vállalkozások figyelmét a MAZARS.

Gyakorlati előnyök

A megbízható adózói státusz megszerzése számos gyakorlati előnnyel jár, ezért érdemes mindent megtenni a pozitív NAV-minősítés eléréséért. Az idén januártól létező megbízható adózói státusz megszerzése számos kézzelfogható és akár forintosítható gyakorlati előnnyel jár. „Ezek közül kiemelkedik például a megbízható adózók esetében kiszabható adóbírság és a mulasztási bírság felső határa, amely a kiszabható adóbírság és mulasztási bírság felső határának felére csökken. De ugyancsak jelentős könnyebbséget jelenthet az adóhatósági ellenőrzések hosszát 180 napban maximáló kedvezmény, amelyet még a kapcsolódó vizsgálatokkal és a felettes szervek általi hosszabbítással sem léphet túl a NAV” – hangsúlyozta Szmicsek Sándor a MAZARS adópartnere.

Részletfizetés kérhető

Hozzátette: a likviditási nehézségeket is könnyebben vészelhetik át azok, akik pozitív státuszba kerülnek, hiszen az adóhatóság által nyilvántartott 10–500 ezer forint közötti tartozásra évente egy alkalommal automatikus pótlékmentes részletfizetés kérhető. Cash-flow szempontból még jelentősebb az a kedvezmény, ami azonban csak a jövő évtől működik, hogy a megbízható adózók áfa-kiutalás iránti kérelmét az adóhatóság 45 napon belül, 2018. január 1-jétől pedig 30 napon belül teljesíti – szemben a jelenlegi 75 napos határidővel. A megbízható adózók a hibáikat is más feltételekkel korrigálhatják: bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén a megbízható adózót a NAV mulasztási bírság kiszabása nélkül, határidő kitűzésével szólítja fel a kötelezettség teljesítésére, vagy a hiba javítására. Ez utóbbi alól – még az ő esetükben is – kivétel a foglalkoztatotti bejelentés és az EKÁER-bejelentés elmulasztása.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában