Helyi közélet

2015.12.13. 13:12

Olvasói levél: Megkóstoltam, nem ízlett

Hajdúszoboszló - <em>Napjainkban nem hír, hogy sok gyermeknek nincs mit ennie, ellenben hírértékű, ha két pontot esett a tőzsde, írja Ferenc pápa.

Hajdúszoboszló - Napjainkban nem hír, hogy sok gyermeknek nincs mit ennie, ellenben hírértékű, ha két pontot esett a tőzsde, írja Ferenc pápa.

Hazánkban a civilek és az ellenzéki pártok együttes fellépésével szerencsére a fontos hírek rangjára emelkedett a gyermekéhezés. Ez a lesújtó állapot már sok évvel ezelőtt is létezett, de a nélkülöző gyerekek számának állandó növekedése új jelenség. Az országgyűlésben az 1990-es években már szóltam arról, hogy éheznek a hosszúpályi diákok.

Amikor a parlamentben megkóstoltam az iskolai menzákon fogyasztott ételutánzatot, nemcsak arra gondoltam, hogy ehetetlen, hanem arra is, hogy a szegény családokat kell az államnak jobban támogatni a gyermekéhezés felszámolása érdekében. Az ugyanis egyértelmű, hogy iskolai keretek között nem lehet felszámolni a gyermekéhezést.

A jól működő piacgazdaság is jelentős egyenlőtlenséget eredményez, preferálja a nagy jövedelemmel rendelkezőket, és sújtja azokat, akik ennek híján vannak. Ezért a közgazdászok, szociológusok bebizonyították, hogy az államnak fontos funkciója a társadalmi igazságosság erősítése, amit a jövedelmek újraelosztásával lehet elérni. Ez megköveteli a jól kidolgozott progresszív adórendszert, így a gazdagok jövedelmének nagyobb részét kell elvonni, mint a szegények jövedelmének.

Peter J. Hammond professzor hangsúlyozza, hogy nem szabad vonakodni olyan gazdaságpolitikától, amely sok szegény számára előnyös, még akkor is, ha ezáltal a gazdagokat arra kényszeríti, hogy áldozatokat vállaljanak. Véleményem szerint az olyan áldozatvállalás, amely igazságosabb újraelosztást eredményez, a gazdasági hatékonyságot is javítja, mert a javak méltánytalan elosztása csökkenti a hatékonyságot. Az élet napos oldalán élő gazdagoknak érdemes megszívlelni Hochman és Rogers neves kutatóknak azt a tényekkel alátámasztott megállapítását, amely szerint az egyéni jólétek nem függetlenek egymástól. A szegények alacsony jövedelme hosszú távon hatással van a gazdagok jólétére is. A kutatók állítását könnyű igazolni, ugyanis ha a társadalomban sok ember jelentős jövedelemhiányban szenved, az csökkenti a keresletet, ami visszaveti a kínálatot, és alacsonyabb profitot eredményez.

Sajnos a magyar gazdaságpolitika nem a vázolt utat követi, nem járul hozzá a jövedelem kedvező újraelosztásához, fokozza a piacgazdaságban szükségszerűen kialakult egyenlőtlenségeket. Az egykulcsos SZJA, a jelentős jövedelemmel rendelkezőket jobban segítő családi adókedvezmény, a luxuslakásokban élőket nagyobb mértékben támogató rezsicsökkentés erősíti a piacgazdaság negatív hatásait.

Végeredményben nemcsak a gyermekéhezés csökkentésére fordított pénzforrást kell növelni, hanem a szegény családoknak olyan támogatást kell adni, amivel elérhető a súlyos gond felszámolása.

- Dr. Takács Imre szakközgazda, Hajdúszoboszló -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában