Helyi közélet

2015.12.21. 10:12

Megújulhat a balmazújvárosi piac, standokat is építenének

Balmazújváros - Bár kínálták, nem veszi meg az önkormányzat a Vasút sori vendéglátó egységet.

Balmazújváros - Bár kínálták, nem veszi meg az önkormányzat a Vasút sori vendéglátó egységet.

Nem zárhatja le a Kamilla fürdő melletti üzlet a parkolót, miután korábban úgy értékesítette az önkormányzat a területet, hogy a parkolót közforgalom számára nyitottá kell tenni – egyebek mellett erről beszélt a helyi televízió felvétele szerint dr. Veres Margit polgármester a képviselő-testület november 25-i munkaterv szerinti ülésén, amikor a parkolóhelyek számáról szóló rendelet módosításáról tárgyaltak. Csiha Gábor hatósági osztályvezető azt mondta, minden ingatlannak saját telkén belül kell parkolóhelyet kialakítania, ám erre nem minden épületnél van lehetőség. Így a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a telken belüli parkolók száma csökkenjen; összességében viszont több parkoló lesz.

Parkolóhelyek

A polgármester arról is beszélt, hogy a másik, Böszörményi úti kereskedelmi üzlet piaci területét az önkormányzat azért vásárolta meg, hogy nyáron, vagy rendezvények idején parkolóként – akár fizetősen is – használhassa. Hozzátette, az önkormányzat és dr. Tiba István országgyűlési képviselő évek óta tárgyal arról, hogy állami területet kapjon a város parkolóhelyek kialakítására a MÁV területén; szerződéskötés előtt állnak.

Nem veszi át az önkormányzat a Balmazújváros külterületén működő agyagbánya működtetését – ez is kiderült az ülésen. Az előterjesztés szerint a bánya műszaki üzemterve, illetve a környezetvédelmi engedélye már lejárt. Továbbá nem vásárolja meg a város a Vasút sori vendéglátóipari egységet, amit eladásra kínáltak a helyhatóságnak.

Az előterjesztésből kiderül, hogy az önkormányzat a Vörösmarty utcai piacot pályázati támogatásból szeretné felújítani. Veres Margit érdeklődésünkre elmondta, egy korszerűbb piacot alakítanának ki: felújítanák az utakat, új standokat építenének és a vízelvezetést is megoldanák.

HBN-SZZSL


Emelték a mezőőri járulékot

Rendkívüli testületi ülésen tárgyalt a város képviselő-testülete november 30-án a mezei őrszolgálatról, illetve a mezőőri járulékról szóló rendelet módosításáról, utóbbi jelentősen emelkedett. A zártkerti földtulajdon esetén ugyan marad az ezer forint/év/parcella; szántó művelési ágú földtulajdon esetén viszont több mint ötszörösére emelkedik a járulék: 5 ezer forint lesz évente, hektáronként (korábban 850 forint/év/hektár volt); gyep, rét, legelő, nádas művelési ágú földtulajdon esetén ugyancsak marad a hektáronkénti 500 forint éves díj. Az előterjesztés részletesen taglalja a Kúria Önkormányzati Tanácsának végzését, amely megállapította, a települési adóról szóló rendelet törvényellenes, ezért azt 2015. december 31-i időponttal hatályon kívül helyezte. Mint arról korábban írtunk, dr. Veres Margit polgármester munkatársunk kérdésére azt mondta, nincs összefüggés a mezőőri járulék emelése és a települési adó eltörlése között. A mezőőri járulékemelés okairól az ülésen – a helyi televízió felvétele szerint – elmondta: elsősorban a mezőőrségre fordítják, a szolgáltatás színvonalát emelnék, az őrök autóiba például GPS-t építenének be. Hozzátette, a mezőőrség fenntartására kapott támogatás nem fedezi a költségeket, így azt az önkormányzatnak kell kiegészítenie. A város körül 8500 hektár szántó van, s 48 millió forint bevételre számít az önkormányzat.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában