Helyi közélet

2015.12.24. 09:48

Kórteremből a karácsonyfához - Félszáz gyerek tölti az ünnepet a klinikán

Debrecen - Maci, maci! Szeretném a macikát! - mondta, a kétéves Pap Kristóf, néhány pillanat múlva pedig már kezében tartotta a plüssállatot. A kisfiú a kórházból kikerülve, otthon tölti az ünnepet szüleivel, sok beteg gyerek viszont a klinikán kénytelen karácsonyozni. 

Debrecen - Maci, maci! Szeretném a macikát! - mondta, a kétéves Pap Kristóf, néhány pillanat múlva pedig már kezében tartotta a plüssállatot. A kisfiú a kórházból kikerülve, otthon tölti az ünnepet szüleivel, sok beteg gyerek viszont a klinikán kénytelen karácsonyozni. Egy gömbdíszekkel és fényfüzérrel ékesített karácsonyfa. Mellette, a fenyőre egy pillantást vetve rohan el egy kisgyerek a nagymamájával, majd néhány kórházi dolgozó. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Gyermekgyógyászati Klinikájára érkeztünk, ahol a hároméves Ármin a pulmonológiai osztály folyosóján már türelmetlenül várakozik édesanyjával a zárójelentésre hétfő délelőtt, hogy haza indulhassanak. Mindeközben Boglárka próbálja felöltöztetni.

– A múlt héten fulladásos panaszokkal kerültünk be a kórházba, két napot töltöttünk bent feküdve, de szerencsére Ármin jól viseli az ittlétet, mindenkivel nagyon barátságos, amikor pedig a vizitre indultunk mindig azt kérdezte a doktor nénitől, hogy mikor következik ő. A karácsonyt már otthon töltjük, de sajnos sokat járunk ide – mondja kis szomorúsággal a hangjában az anyuka, akinek kisfia ez alatt már a kollégám fényképezőgépét vizsgálja. – Nagyon érdeklődik a műszaki eszközök iránt – magyarázza Boglárka a gyermek kíváncsiságát, majd a kabát is felkerül.

Lenyelt százforintos

A pulmonológiát elhagyva a belgyógyászati osztályra indulunk, ahol egy tinédzser lány kerekesszékben ülve fogad minket. – Utálok kórházban lenni, hashártyagyulladással kezelnek, tudom, hogy muszáj itt lennem, de karácsonykor már jó volna otthon ünnepelni – sorolja, majd egy kisfiú hangja töri meg a beszélgetést. – Maci, maci! Szeretném a macikát! – Ő Pap Kristóf, a kétéves kisfiú azért érkezett a klinikára, mert lenyelt egy százforintos érmét. Az édesapja oda is viszi a nővérpulthoz, ahol az adventi díszek között pihennek a plüssállatok, köztük a maci.

– Amikor észrevettük, hogy lenyelte a pénzt, próbáltuk eltávolítani azt, de nem tudtuk, ráadásul Kristóf tagadta, hogy lenyelte a százast. Éjszaka hoztuk be a klinikára, ahol altatásban távolították el a szervezetéből az érmét. Szerencsére az ünnepeket már otthon töltjük, de minket jobban megviselt ez a baleset, mint őt – jegyzi meg Pap Tímea, a kisfiú anyukája, Kristóf pedig ez alatt már fel alá szaladgál a játékkal. Amikor arról kérdezem, mit szeretne kapni a Jézuskától rögtön rávágja: egy hatalmas karácsonyfát, majd szülei biztatására el is énekli nekünk a kiskarácsony, nagykarácsony kezdetű dalt.

Ha minden jól megy...

Utunk az intenzív osztály felé vezet tovább, az ajtón ezen a helyen is girland hirdeti, közeledik az ünnep, de itt már minden csendesebb, hiányzik a gyerekzsivaj. A karcagi Orgován Kristóf Krisztián és édesanyja, Pető Nikolett a klinika falai között fogják tölteni az ünnepet, de ha minden rendben halad, akkor már nem az intenzíven. Az egy hónapos csecsemő közel két hete van a kórházban, kétoldali tüdőgyulladással és szívizomgyulladással kezelik. Nem sír, anyukája arcáról viszont szomorúság köszön vissza.

- Mindössze néhány hetet lehettünk otthon, nagyon nehéz itt tölteni az első karácsonyt. Ha lekerülünk osztályra, meglátogathat minket a család, de ha itt kell maradjunk, akkor nem jöhetnek. Leginkább az ötéves kislányomat, Alexandrát viseli meg, hogy a klinikán kell legyünk, Kristóf mellett miatta is aggódom. Ő most a nagyszüleinél van, mert a férjem külföldön dolgozik és csak az ünnepre tud hazaérkezni – magyarázza Nikolett, miközben Kristófot a karjaiban tartja.

Hozzáteszi, habár az intenzív osztályon igyekeznek mindent megtenni értük és próbálnak ünnepi hangulatot teremteni a dolgozók, a legnagyobb ajándék ebben a helyzetben mégiscsak az volna, ha megfelelőek lennének a vizsgálati eredmények és le tudnának menni az osztályra, ahol karácsonykor együtt lehet a család, ha már itt kell tölteniük az ünnepet.

Alkudozás a gyerekről

A karácsonyt megközelítőleg ötven gyermek tölti a klinikán, ugyanis a súlyos állapotban lévő betegeket nem engedhetjük haza, a biztonságra kell törekedjünk – hangsúlyozza Dr. Nagy Andrea klinikai főorvos. – A gyerekek és hozzátartozóik számára egyaránt nehéz időszak, ha az ünnepet nem tudják együtt tölteni. Néha még az is előfordul, hogy hosszasan kell győzködni, főleg a szülőket, arról, hogy a beteg érdeke azt szolgálja, hogy kórházban maradjon.

Viszont fordított helyzet is előfordul, hiszen azon újszülöttek és fiatal csecsemők édesanyjait, akik nem hazaengedhetők, mi próbáljuk meggyőzni arról, hogy egy-két napot töltsenek karácsonykor a többi családtaggal is – ecseteli a főorvosnő.

Dr. Mogyorósy Gábor, a gyermekklinika egyetemi docense hozzáteszi, mindent megtesznek azért, hogy a betegeknek a gyógyítás mellett karácsonyi hangulatot hozzanak a kórtermekbe. – Minden osztály rendkívüli módon készül a karácsonyra, ahogy a belgyógyászaton, úgy a koraszülött osztályon vagy az intenzíven is feldíszített fenyőfa fogadja a betegeket és hozzátartozóikat, de én magam is ajándékoztam már bent fekvő gyerekeket az ünnepen – emlékezik vissza az orvos.

A doktornő szerint ugyanakkor az a legfontosabb, hogy karácsonykor együtt lehessen a család, ilyenkor pedig ők is sokkal engedékenyebbek. – Az ünnepek alatt mindenki hozzáállása kicsit pozitívabbá válik, hiszem, hogy ilyenkor néhány kedves szó, vagy az, hogy a rokonok is bejöhetnek látogatóba, többet ér, mint a legdrágább ajándék.

Ezt mutatja az is, hogy az ünnep közeledtével megszaporodik a gyermekklinikára érkező képeslapok száma, amelyeket a karácsonyt korábban itt töltő gyerekek és szülők küldenek az itt dolgozóknak, valamint azoknak, akik állapotuk miatt kénytelenek itt tölteni a karácsonyt – hangsúlyozza a főorvosnő. Hozzáfűzi, ezek az üzenetek a legnehezebb pillanatokban is erőt és lelki támogatást nyújtanak a bent lévőknek, akik ilyenkor nem csak elrohannak, hanem egy pillanatra meg is állnak a karácsonyfa mellett.

​​

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában