Helyi közélet

2015.12.22. 12:57

Kisállatot ajándékba? Gondoljuk meg, mert nem biztos, hogy jó vége lesz

Debrecen - Kellő körültekintéssel mindenki megtalálhatja a gyereknek megfelelő állatot.

Debrecen - Kellő körültekintéssel mindenki megtalálhatja a gyereknek megfelelő állatot.

– Leginkább gyerekeknek, fiatal lányoknak szoktak állatot ajándékozni, elsősorban halat, rágcsálót, madarat – tudtuk meg Mizsák Norberttől, a debreceni E-pet Díszállatkereskedés tulajdonosától. Nem javasolja, hogy kutyával vagy macskával lepjünk meg valakit, mert ezek sok időt, törődést, nagyobb felelősséget igényelnek, fel kell készülni rájuk – hacsak nem tudjuk persze, hogy a gyerekünk éppen egy négylábúra vágyik. De ajándékba állatot akkor is csak közvetlen családtagnak adjunk, ismerve a munkáját, szokásait; biztosan abban, hogy örülni fog neki és képes gondozni. Távolabbi rokonnak, ismerősnek semmiképp, mert nem tudhatjuk, szívesen fogadja-e, belefér-e az életmódjába a tartása! – hangsúlyozza.

– Tapasztalatom szerint sokan adnak karácsonyra állatot, jellemzően a gyereküknek, vagy az is gyakori, hogy fiatal párok, akik saját külön életüket kezdik, meglepik magukat egy akváriummal. Azonban nem jó ötlet pusztán a karácsonyi alkalom miatt állatot vásárolni, hiszen gazdának lenni felelősséggel jár, és ez különösen igaz a kutyákra, macskákra; ezek tartását meg kell tervezni, kitalálni, nekünk milyen fajta a legmegfelelőbb, kalkulálni a költségeivel – figyelmeztet Mizsák Norbert.

Problémás lehet

Elmondta, az állat kiválasztásával kapcsolatban jellemzően akkor szoktak az emberek tanácsot kérni a kereskedésben, amikor a tartás valamiért problémás, például allergiás valaki a szőrre. Ilyenkor nem csak hal, madár vásárlását javasolják, de van olyan kutyafajta is, melynek szőre nem okoz irritációt. Olykor ritka fajok, mondjuk kaméleon iránt érdeklődők szeretnék tudni, boldogulnának-e a kiszemelt jószággal, nekik kell elmondani, mire számíthatnak.

S hogy ki mit választ?

– Gyakran idős emberek jönnek, akiktől elköltöztek a gyerekeik és magányosak, ezért keresnek állatot. Aztán vannak a „profik”, akik már rutinos állattartók, rendszerint van is otthon nekik több különböző emlős vagy más, ők valami különlegeset keresnek, például ritka hüllőt vagy cukormókust. Felkészülten érkeznek, tudják mit szeretnének – magyarázza a bolttulajdonos. – Kezdőknek pedig, első állatnak általában rágcsálót javaslunk, egyszerű tartani, gyerekek is elgondozzák, de persze tudni kell, hogy még egy hörcsög is rendszeres törődést, figyelmet igényel!

HBN-SzT


Az állatvédők szerint sem szerencsés

Élő állatok ajándékozását pusztán a karácsonyi ünnep alkalmából az állatvédők sem javasolják.

– A házi kedvencek felelős tartásához megfelelő hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, kellő mennyiségű szabadidő szükséges. Sokan az ajándékba kapott állat tartási körülményeit nem ismerik, nem tudják, milyen alapvető dolgok kellenek hozzá. Tapasztalatunk az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok gyakran unott teherré válnak – hívja fel a figyelmet közleményében Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Mint írta, az apró rágcsálókat, teknősöket, pókot (és sok mást) legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák, macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást, a kóborrá lettek többsége azonban az utcán pusztul el. – Ünnepekkor se feledkezzünk meg a felelős állattartás fontosságáról! – hangsúlyozza Seres Zoltán.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában