Helyi közélet

2015.12.18. 10:17

Adventi adakozók

<em>Mindjárt itt a karácsony, angyalok szállnak, az üzletek tömve emberekkel, és közműcégek kikapcsolási moratóriumot hirdetnek.</em> Szőke Tímea írása.

Mindjárt itt a karácsony, angyalok szállnak, az üzletek tömve emberekkel, és közműcégek kikapcsolási moratóriumot hirdetnek. Szőke Tímea írása.

Sajnos, utóbbi is régóta ugyanúgy hozzátartozik az év végi ünnepekhez, mint a fenyőfa és a mákos bejgli; mármint nem a moratórium sajnos, hanem az, hogy szükség van rá. Azt mondják a rezsicsökkentéssel sújtott, akarom mondani érintett szolgáltatók, hogy nagyrészt most is ugyanazok a családok tartoznak, mint korábban, csak kevesebb pénzzel. Persze, ez is valami, és talán akad legalább néhány köztük, amely így épp nem esik át azon a vonalon, melynek túloldalán a számlatartozókat kikapcsolás fenyegeti.

Karácsonyhoz közeledve az adakozásnak is szezonja van. Ez a hagyomány jóval régebbi keletű, mint a közműcégek moratóriuma, szükségességén felesleges búslakodni, mivel szegénység mindig volt és belátható időn belül lesz is. Évről évre kiderül viszont, hogy vannak még anyagi és – talán főként – lelki tartalékaink. Nagyobb cégek, tehetősebb emberek akár millió forintokat adományoznak, mások erejükhöz mérten, netán csak egy cipősdoboznyi holmit juttatnak el a rászorulóknak. És ha egyébre nem telik, legalább egy tábla csokit, vagy ha arra sem, akkor jó szándékot, türelmet, ráfordított időt valamely jótékonysági akció révén. Hol többen, hol kevesebben, de annyira szegények most sem vagyunk, hogy ne jusson „angyalka” az ünnepi időszakra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában