Helyi közélet

2015.10.27. 10:15

Tévesek voltak a marhavágási statiszikák

Debrecen - A szaktárca szerint a szarvasmarhák vágási statisztikáiból tévesen következtettek.

Debrecen - A szaktárca szerint a szarvasmarhák vágási statisztikáiból tévesen következtettek.

A médiában valótlan hírek jelentek meg a szarvasmarhák vágási statisztikáival kapcsolatban, amelyek tévesen azt sugallták, hogy a nyerstej termelői árának csökkenése hatására a gazdálkodók tömegesen ritkítani kezdték üsző- és tehénállományaikat.

Korrigálták

E hírek az Agrárgazdasági Kutatóintézet kiadványában közzétett vágási adatokból indultak ki. Időközben tisztázódott, hogy az egyik adatszolgáltató vágóhíd nagyságrendileg téves adatot közölt az intézettel, amely így jelentősen megemelkedett üszővágási statisztikákat közölt. Az adat korrekciója megtörtént, így a becsült érték a tehenek vágása esetén a 7,6 százalékos növekedési mérték nem változott, az üszők vágása esetén viszont 90 százalék helyett 11,1 százalék a tényleges mérték. Tehát, bár mind az üszők, mind pedig a tehenek esetében mérsékelt növekedés mutatkozik a vágások számát tekintve, ez nem jelenti a tejelő állományok tömeges ritkítását.

Csökkent az áfa

A vágások számának tényleges emelkedése mögött fontos tényező, hogy az élő és vágott szarvasmarha áfa-kulcsa január 1-jétől 5 százalékra csökkent, ami a sertéságazatban meghozott hasonló intézkedés tapasztalataiból kiindulva hatással lehet a vágásszám növekedésére. Ennek oka, hogy egyes állományok „láthatóvá válnak” a hatóságok számára. Magyarországon a leszállított nyerstej mennyisége 2015 első 7 hónapjában 6,4%-kal nőtt, amely Írország mögött a 2. legnagyobb növekedést jelenti az Európai Unióban. Ebből a tényből kiindulva nehéz elképzelni, hogy tömeges vágásokra került volna sor.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában