Helyi közélet

2015.10.10. 12:45

(P)C vitamin

<em>Alighanem sok velem egykorú ember memóriájának felturbózásával ér fel a hír, mely szerint az aktív PC, tablet vagy okostelefon használat az időskori memóriacsökkenést is lassíthatja. Ám a fiataloknak, akik már mobilt rázogattak a kiságyukban csörgő gyanánt, szintén szolgál tanulságokkal egy amerikai kísérlet.</em> T. Szűcs József jegyzete.

Alighanem sok velem egykorú ember memóriájának felturbózásával ér fel a hír, mely szerint az aktív PC, tablet vagy okostelefon használat az időskori memóriacsökkenést is lassíthatja. Ám a fiataloknak, akik már mobilt rázogattak a kiságyukban csörgő gyanánt, szintén szolgál tanulságokkal egy amerikai kísérlet. T. Szűcs József jegyzete.

Igazából abban nincs semmi meglepő, hogy az agy tornásztatása jótékony hatással van tekervényeinkre. Bármilyen korban. Még annak ellenére is, hogy más tudósok szerint az ember IQ-ja olyan 17-18 éves korára kialakul, s onnan már csak butulunk. E nézet szerint a különféle tanulási folyamatok legfeljebb lassíthatják az egész életünkben tartó, s az időskorban felgyorsuló szellemi leépülésünket. Ámbátor ha csak az IQ-teszt lenne intelligenciánk, még inkább az újabb és újabb tudástömeg befogadásának és alkotó alkalmazásának egyetlen fokmérője, akkor az érettségiző diákoknak kellene oktatni majdani egyetemi professzoraikat. Az IQ nézetem szerint amúgy sem azonos a használható ismereteknek, sőt magának az intelligenciának egészével sem.

A nem is oly régen még lenézett szerkentyűk (,hisz nemrégiben még bunkofonnak hívtuk a mobilt, s azt hittük róla, hogy másra nem, csupán felvágásra, kérkedésre jó státusszimbólum,) tehát ugyancsak hasznosak lehetnek, ha valaki mondjuk 50-60-70 éves korában, a témát tekintve teljesen szűzen vág kezelésük megtanulásába. S aktívan, lehetőleg minél több funkcióját használja. Ugyanakkor a fiatalok esetében, akik talán már túl jól is elsajátították ezen eszközök kezelését, éppen ellenkező folyamatokat indíthat el. Hisz sokan közülük úgy vélik, felesleges a tudás legkülönbözőbb szegmenseit fejben tartani. Merthogy a számítógép vagy a telefon úgyis sokkal gyorsabban kikeresi a jó választ, mintsem nekik eszükbe jutna.

A kutatók tartanak is attól, hogy létrejöhet egy hatalmas, logikus észérveket nem használó, önálló gondolkodásra képtelen tömeg. Akár a megszerzett iskolai bizonyítványok, s a legmodernebb kütyük birtokában is. Hisz, ha valaki mindennap csak és kizárólag telefonjára bízza mentális feladatait, az végül mechanikus gombnyomogatássá, a gondolkodás, s az agyműködés szinte teljes kiiktatásába torkolhat.

Biztos, ami biztos, én az iskolai számítástechnikai ismeretek oktatása mellett bevezetném valamilyen formában az idősek ilyen irányú képzésének intézményesítettebb formáit is. Attól a (naiv?) hittől vezérelve, hogy a társadalomnak nemcsak a szólamok szintjén van szüksége az éltesebb nemzedékek (akár számítógépes) tudására, tapasztalatára, bölcsességére. ​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában