Helyi közélet

2015.10.27. 12:46

Látványos akcióval mutatták meg a Dienes tanulói, miért fontos az összetartozás

Debrecen - Öleld át az iskolád! címmel rendeztek nem mindennapi eseményt a Dienes László gimnázium és szakképző iskolában csütörtökön.

Debrecen - Öleld át az iskolád! címmel rendeztek nem mindennapi eseményt a Dienes László gimnázium és szakképző iskolában csütörtökön.

A rendezvény során az intézmény diákjai és tanárai az összetartozás, egymás támogatásának jeleként élőláncot alkottak az épület körül, ezzel hívva fel a figyelmet a hospice szolgálat munkájára.

Immár tíz éve

Debrecenben tíz éve fogant meg az a gondolat, hogy minél szélesebb körben kellene tájékoztatni az embereket arról, milyen sokat segíthetnek a végső stádiumban lévő, daganatos betegek életminőségének javításában, fájdalmaik enyhítésében, a családtagok lelki támogatásában. A Magyar Hospice Alapítvány keretein belül működő Méltóság Mezeje program ennek érdekében a fiatalokat is megszólította és folyamatosan megszólítja különböző eseményeken keresztül (például a rák elleni harc jelképe nyomán nárcisz futás, nárciszültetés).

Személyes példa

A Dienesbe Porkoláb Gyöngyi, a Méltóság Mezeje program debreceni vezetője is ellátogatott, s személyes példán keresztül vázolta fel, milyen sokat jelent egy-egy gyógyíthatatlan betegnek, ha ott vagyunk mellette, boldoggá tesszük utolsó napjait. Éppen ezért érzett késztetést arra, hogy minél többen rádöbbenjenek erre, minél többen értsék meg ennek fontosságát, s állt a kezdeményezés élére.

Hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezik a hospice-ellátás a cívisvárosban: különböző adományokból, illetve az önkormányzat százmillió forintos támogatásából hospice házat hoznak létre. – Húsz ággyal tervezzük elindítani az intézményt a Kenézy kórházon belül. Ehhez az egyébként Debrecenben is működő otthon ápolás rendszerét is csatlakoztatnánk. Ebben természetesen számítunk az évek óta velünk dolgozó szakemberekre is – árulta még el a Napló érdeklődésére Porkoláb Gyöngyi, aki hozzátette, a gondoskodás mindannyiunk lételeme, esetleg azt kell kitalálni, kiből hogyan lehet mindezt előcsalni.

Bízik abban is, hogy a hospice szolgálat idővel az egészségügy nélkülözhetetlen részévé tud válni, mindamellett, hogy itt már nem a gyógyulásról van szó (ami az orvoslás elsődleges célja), hanem az elkísérésről, a méltó eltávozásról.

HBN–VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában