Helyi közélet

2015.10.13. 11:18

Két héten át tesztelik a szülők az Epreskerti Általános Iskola menzájának ételeit

Debrecen - Az igazgató szerint lassú tűzön főzve, jobban csúszott volna a reform.

Debrecen - Az igazgató szerint lassú tűzön főzve, jobban csúszott volna a reform.

A hétfői ebéd mellé a reggelit is az asztalra tették az Epreskerti Általános Iskolában: sajtkrémes kenyéren zöldellt egy salátalevél és piroslott a paprikaszelet az aznapra kóstolásra beosztott szülők előtt. Az ebédlőt negyed tizenkettőkor már átjárta az étel illata, de még nem bélelte ki gyerekzsivaj, csak három felnőtt kanálzaja és egybehangzó ítélete csengett a tányér fölött: az ebéd finom, nem sótlan, nem túl fűszeres és egyáltalán nem kevés. Utóbbiról rövidesen meggyőződhettek, hiszen délben beözönlöttek a diákok is az étkezőbe. Ahogyan abban a nemrégiben tartott fórumon – amelyen az iskola igazgatója, az ennivalót készítő Sodexo üzemeltetési igazgatója, a területi vezető is jelen volt – megegyeztek, véleményüket papírra vetik. Pontozták az alapanyag minőségét, az adag nagyságát, az ízvilágot, a tálalást, a hőmérsékletet. A gulyásleves és a zöldséges piláf sorra kapta az ötösöket – a szülőkkel egyetemben tőlem is. Ez ékes példája annak, amit egyik indokként megnevezett Duleba Marianna arra, hogy miért utasította el kilenc éves fia a reform étkeket az első naptól kezdve.

Legalább kóstoljon!

– Az első napokban a fantázianevekkel ellátott ebédet, illetve az addig sosem látott csicseriborsót, bulgurt eleve elvetették, aztán erre ráerősített néhány szószóló diák, és egymást követve hozzá sem nyúltak – vélekedik. Ízetlennek vélte, és nem ismerte az ételeket, ezért egy falatot sem evett. Egy pogácsán volt egész nap, amivel reggel elindítottam. Hozzátette: alig panaszkodik, amióta saját tapasztalatból tudom, milyen itt a koszt és erősítem benne, hogy bármi van a tányérján, legalább kóstolja meg, mert lehet ízleni fog, így nem marad éhen. – Ha vége a próbaheteknek, ugyanezt szeretnénk elmondani a többi tanulónak, legalábbis a saját osztályunkban mindenképp – hangsúlyozta Orosz Orsolya, akinek harmadikos a kislánya. – Ez az étel tökéletes, épp annyira ízes, amennyire kell – erősíti meg Szilágyi Zsolt, aki nyolcéves lánya miatt vállalta a tesztelést. – A rendeletalkotók jó szándékát és a célt, hogy egészségesebben étkezzenek gyermekeink, senki sem vitatja el – nyilatkozta dr. Szabó Gyula, az iskola igazgatója, az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke. Szerinte azonban a reform ételek bevezetése túl hirtelen történt.

– Nekem is szokatlan néhány étel vagy íz, némelyik zöldfűszer. Könnyebben mehetett volna a közétkeztetés átalakítása, ha legalább öt év alatt zajlik le, az első esztendőben csak egy napon tettek volna a szabályoknak megfelelő étket az asztalra, a másodikban heti kétszer és így tovább – vázolja elképzelését, ugyanakkor kiáll amellett, hogy az elkészült ennivalók ízletességére nem elég egy igazgatói kijelentés, a szereplők valós véleménye számít és a szülőknek is meg kell megbizonyosodnia erről. – Az egészséges étkeztetés folyamata az otthonokban kezdődik, sokszereplős – vallja, s hozzáfűzi: részei például azok a felvágottat, májkrémet gyártók, amelyek késztermékeinek tartalmát nehéz ellenőrizni.

Tanulni kell

– Haragszom azokra az élelmiszer termék és alapanyag előállítókra, amelyek sok sót, cukrot (édesítőt) használnak – osztja az igazgató véleményét Boros László. A Venesz-díjas mesterszakács lapunknak úgy fogalmazott, e gyártók is azon a piacon jelennek meg, amelyen a közétkeztetést végzők beszerzik a szükséges alapanyagokat. Nehéz kiválasztani a legjobb élelmiszereket. Nagyon fontos az oktatás, képzés, nemcsak a szakácsok és élelmiszer készítők, de a gyerekek, szülők, nagyszülők számára is. Tudomásom szerint Debrecenben már elindultak olyan tanfolyamok, előadások, amelyek során tanácsokkal, bemutatókkal segítik a kollégákat – zárta.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában