Helyi közélet

2015.10.18. 09:30

"Egyszerű gyerek vagyok, esély sincs rá, hogy elszálljak"

Debrecen - Nem foglalkozik azokkal, akik cikinek tartják, mert tudja, ők is Kis Grófóra mulatnak. Interjú.

Debrecen - Nem foglalkozik azokkal, akik cikinek tartják, mert tudja, ők is Kis Grófóra mulatnak. Interjú.

Túlzás nélkül állítható, nincs olyan ember hazánkban, aki nem hallott volna Kis Grófóról, vagy az általa előadott dalokról. Lehet szeretni, vagy cikizni, egyvalamit el kell ismerni, az ő számaira mulat a magyar! A mindössze 22 éves előadó a közelmúltban a HALL-ban lépett fel, s talán mondanunk sem kell, telt ház előtt, fergeteges hangulatú koncertet adott. A mulatós sztár a fellépés előtt készséggel válaszolt a Napló kérdéseire.

Édesapád is a mulatós zenét űzi elég magas fokon, felmerült annak a lehetősége, hogy ne lépj a nyomdokaiba?

Kis Grófo: Más választásom nem igazán volt, hiszen ebben nevelkedtem. Mindig arról álmodtam, hogy a faterom nyomdokaiba lépek egyszer. Hála istennek, azon az úton járhatok, amit édesapám választott anno 30 évvel ezelőtt.

Tudatosan készültél a zenei pályára? Játszol valamilyen hangszeren?

Kis Grófo: Csak amatőr szinten gitározom, s ezt nagyon sajnálom. A hangom lett a hangszerem.

Pár év alatt igazi sztár lettél. Mi volt az, ami a többi mulatós zenét játszó előadó fölé emelt?

Kis Grófo: Azt tudni kell, hogy nagyon-nagyon sokat dolgoztunk és dolgozunk a mai napig. Mindig arra törekedtem, hogy ne magamnak énekeljek, muzsikáljak, hanem az embereknek. Próbáltam az ő kedvükre tenni. Ezért játszik nagy szerepet a dalaimban és a szövegeimben az, ami most jellemzi a fiatalságot, illetve amiről a kis emberek álmodnak, például, hogy „olaszosan, dzsigolósan járom a világom”. Úgy érzem, ez az, amit szerethető bennem.

Álmodtál valaha ekkora sikerről?

Kis Grófo: Emberesen bevallom, nem. De köszönöm Istennek, hogy idáig juthattam, s azért dolgozom, hogy megtartsam ezt a népszerűséget.

Hogyan lehet azt megélni, illetve feldolgozni, hogy eleinte különböző összejöveteleken pár tucatnyi ember előtt énekelsz, majd kis idő elteltével több ezren tombolnak a fellépéseiden?

Kis Grófo: Egyszerű gyerek vagyok, a neveltetésemnek köszönhetően esély sincs rá, hogy elszálljak. Élő példa van előttem, a faterom évtizedek óta van a pályán, és a romák világában komoly hírnevet szerzett magának. Édesapám büszke rám, hogy ilyen nagyszámú közönséget elérek a dalaimmal, s ennyien eljönnek a fellépéseimre. Azt azért gyorsan hozzáteszem, mindegy, hogy húsz, vagy húszezer ember előtt lépek fel, ugyanúgy izgulok előtte. Még mindig lázba hoz, vajon hogyan veszi majd a lapot a közönség. De szerencsére mindig jó a fogadtatás, szeretik a dalaimat, amit velem együtt énekelnek. Különösen szeretem Debrecent, az itteni egyetemi bulikat és a rendkívül jó hangulatú Campus Fesztivált.

A sikereid számokban is jól mérhetők a Youtube-on: a No roxa áj átlépte a 19 milliós nézettséget, a Mert a nézését meg a járását 15 milliós, míg a Bulibáró 9 milliós megtekintésnél jár. Kevés magyar dal versenyezhet ezekkel a számokkal. Mi a slágereid titka?

Kis Grófo: Egyszerűek és nagyszerűek! A mulatós nóták arról híresek, hogy nem kell túldramatizálni a dolgokat, ezeknek a daloknak nincs nagy mondanivalója, „csak” szórakoztatni akarnak. Azt hiszem, emiatt jött be nagyon az embereknek.

Mennyire éled azt az életet, amiről énekelsz?

Kis Grófo: A valóságban nem vagyok egy dzsigoló, viszont próbálok úriemberként élni.

Ez igazából elvárható egy kétgyermekes családapától.

Kis Grófo: A nagyobbik fiú, Lacika 3, míg István másfél éves. Ugyanazt a neveltetést szánom nekik, amit én kaptam a fateromtól. Édesapám szigorúan fogott, de amikor kellett, akkor barátként viszonyult hozzám. Az a jó a kapcsolatunkban, hogy ezt külön tudjuk kezelni. Bízom benne, hogy én is ki tudok alakítani egy ilyen viszonyt a gyerekeimmel.

Szeretnéd, ha a gyerekek is a mulatós pályát választanák?

Kis Grófo: Igen, csak ne olyan korán kezdjék, mint én! Tizenkét évesen már fellépésekre jártam.

A menedzsered elárulta, neked van a legtöbb fellépésed a magyar előadók közül. Megismernek még a gyermekeid?

Kis Grófo: Van, amikor többet látnak a tévében, mint személyesen, de valamit valamiért. Valóban rengeteg felkérésem van, ám ha akad egy kis szabadidőm, azt rájuk fordítom.

A dalaid között megtalálható Donna Summer- és Gloria Gaynor-feldolgozás. Kicsit furcsa, hogy huszonéves srácként a 70-es évek diszkóvilágáig nyúlsz vissza. Miért éppen ez a korszak fogott meg?

Kis Grófo: Azért, mert fiatal vagyok, az nem jelenti azt, hogy a 70-es évek slágereit nem hallgathatom. Bevallom, nagyon szeretem azt a dallamvilágot, ráadásul a két említett hölgy nagyon komoly előadó volt. Tetszettek az alapdalok, s az „Olaszosan, dzsigolósan”, illetve a „Vedd fel az öltönyöd” című dalhoz ezekre írtunk szöveget.

Szabadidődben mit hallgatsz?

Kis Grófo: Nagyon sokat rádiózom, így lényegében mindent meghallgatok. Majkáékat és a Wellhellót nagyon szeretem, míg a külföldiek közül a Gipsy Kings a kedvenc.

Ha elmész szórakozni, a saját számaidra szoktál bulizni?

Kis Grófo: A Nézését meg a járását már pár ezerszer elénekeltem, de magam is szívesen bulizok rá. Legalább a zenekar megnézi a nézésemet, meg a járásomat.

A Bulibáróval viszonylag új vizekre eveztél, hiszen Pixa egészen más stílust, a modern klubzenét képviseli. Ezzel a „kitekintéssel” mi volt a célod?

Kis Grófo: Rengeteg felkérést kapok, Pixáék is megkerestek, hogy mit szólnék egy közös produkcióhoz. Ezt a sztorit nem akartam kihagyni, mert Pixa óriási producer – többek között Snoop Doggal és Fluor Tomival is dolgozott együtt –, ráadásul eleve „forma” az ember.

Tetszett, hogy nagyon ellentétes a két dolog, amit csinálunk, s kíváncsi voltam, mit tudunk kihozni belőle. Úgy tűnik, nem hibáztunk, mert nagy a sikere a Bulibárónak.

Zavar, ha egyesek cikinek tartják azt, amit csinálsz?

Kis Grófo: Egyáltalán nem. Főleg azért, mert akik ezt hangoztatják, a bulikban az én dalaimra tombolnak. Ezt saját bőrömön is tapasztaltam, amikor egy nagy cég hívott el fellépni.

Több olyan kifejezés van, ami összeforrt a neveddel, ilyen többek között a „mulatási” és a „speciálba”. Mi a feltétele annak, hogy egy nótát „speciálba” küldj, vagy írj valakinek?

Kis Grófo: Azt ki kell érdemelni, hogy valaki speciálba kapjon egy dalt. Van, aki csak egy keresztnév bemondását kéri, más komplett dalszöveget szeretne. Korábban sokaknak írtam személyre szabott dalt, ma már nincs erre időm.

Van már valami új sláger a tarsolyodban? Mire készüljenek a rajongók?

Kis Grófo: Novemberben jelenik meg az új lemezem a Magneoton gondozásában, szerintem mindenki talál majd magának olyan dalt, ami teszik neki.


Névjegy

  • Neve: Kozák László
  • Beceneve: Kis Grófo
  • Született: 1993, Szolnok
  • Lakhely: Szolnok
  • Családi állapota: Nős, két gyermeke van, László (3 éves) és István (1,5 éves)
  • Legnagyobb slágerei: No roxa áj, Nézését, meg a járását, Bulibáró, Olaszosan, dzsigolósan, Dali dalilej

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában