Helyi közélet

2015.10.10. 09:56

Bukta, de nem lekváros: utálják a gyerekek a megreformált menzát

Hajdú-Bihar - Kevés és ízetlen – állítja a gyerek. Kóstoljon a szülő – kéri a szolgáltató.

Hajdú-Bihar - Kevés és ízetlen – állítja a gyerek. Kóstoljon a szülő – kéri a szolgáltató.

– A nagyfiam jó evő, eddig sem volt maradéktalanul elégedett az adaggal, de finoman főztek az iskolájában, ebben az évben azonban gyakorta meg sem eszi a menzai kosztot. Egy korpás zsömlén alig látszó krém tízóraira kevés – véli Vargáné Orsolya, két tinédzser édesanyja, aki fontolóra vette, hogy visszamondja az étkeztetést. – Felesleges hétezer forintot kifizetni, miközben minden nap ugyanúgy főznöm kell, mert hazaérnek a suliból és újra megebédelnek – érvel, hozzátéve: támogatja, hogy egészségesebb étkeket kínáljanak a tanintézményben és nem hibáztatja a szakácsokat, mert úgy véli, hogy nem voltak felkészülve reform ennivalók elkészítésére. – A klasszikus konyhán jól teljesítettek, de ha valaki azelőtt sosem főzött mondjuk bulgurt, akkor nem csoda, ha nem tudja, milyen fűszerekkel tehetné igazán ízletessé – nyilatkozta.

Kevés a kifli kefirrel

Lukács Gabriella egy négy, egy öt és egy hatéves gyerek jövőjéért felelős.

– Iskolás fiam két szelet kenyeret is elfogyaszt itthon egy étkezés során, a menzai uzsonnája viszont alig félszeletnyi némi póréhagymás sajtkrémmel és egy szelet salátával, vagy egy kifli kefirrel. Mindhármójuknak változatos étrendet nyújtanak, de a kicsik szerint sok ezek közül nem finom, amint belépnek az otthonunk ajtaján, a hűtő felé veszik az irányt – mondja el érdeklődésünkre. A cívisvárosi anya fájlalja azt is, hogy megszűnt az A és B menü, így nincs alternatíva, ha valamit kifejezetten nem szeret a diák.

Szigorú szabályok mentén

– A naponta adandó alapanyagokat és azok mennyiségét, a napi sómennyiséget, valamint az egyes összetevők tíz nap alatti előfordulásának gyakoriságát is meghatározza a rendelet a közétkeztetést biztosító szolgáltatók számára – sorolja Tátrai István a feltételeket, amelyek mentén napi tizenötezer gyermeket kell élelmiszerrel ellátni több mint hetven debreceni intézményben. A Sodexo Magyarország Kft. üzemeltetési igazgatója hozzátette: náluk egy szakácsokból, séfekből, dietetikusokból álló csapat állítja össze az étlapot, az ételek receptúráját, összetevőit komoly számítások nyomán. Szigorú adagolási útmutató rögzíti, hogy mennyi ennivalót kell adni. A Sodexo az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet adta keretszámok maximumát választotta. – Cáfolnám ezért, hogy kevés az étel, de azt el tudom fogadni, hogy éhesen megy haza a tanuló, ennek számos oka van – fogalmazott.

Az egészség sokszereplős

Az egész reform a kétezres évek végi ÁNTSZ-felmérés eredményén alapszik, amely kimutatta, hogy a szükséges és ideális só-, valamint cukormennyiség többszörösét fogyasztották az óvodákban, általános iskolákban. Az ebből kialakuló betegségek megelőzését célozza a rendelet.

Az üzemeltetési igazgató ezt elmagyarázta azon a fórumon is, amelyet nemrégiben tartottak az Epreskerti Általános Iskolában. – Volt pozitív és negatív vélemény, de összességében a szülők megértették a változások okát. Nyitottak vagyunk az építő ötletekre, több ehhez hasonló találkozót tervezünk. A mostani azzal zárult, hogy a szülők szervezésében két héten át minden nap kóstol néhány felnőtt és elmondják nekünk a tapasztalataikat – zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában