Helyi közélet

2015.09.27. 11:07

Most már tényleg átadják Püspökladány új piacát

Püspökladány - Az önkormányzat megkérte a használatbavételi eljárás megindítását, ennek lezárultával lehet új piaca a városnak.

Püspökladány - Az önkormányzat megkérte a használatbavételi eljárás megindítását, ennek lezárultával lehet új piaca a városnak.

Az új piactérnek eredetileg május 31-ére kellett volna elkészülni, ám az már tavasszal, a munkálatok megkezdésekor tudható volt, hogy nem lesz kész. Most azonban, immár túl az augusztus 31-ére hosszabbított határidőn, belátható közelségbe került a piac átadása. A két ütemben történt műszaki átadás után elindulhat a használatbavételi eljárás.

Piac és közösségi tér

A város piacterének állapota a folyamatos használatba vétel során az elmúlt évek alatt jelentősen leromlott. Ezen segítendő, a város pályázott és sikeresen is szerepelt egy modern piactér kialakítását célzó kiíráson.

Az új piactér nem csupán egy bevásárló hely lesz, hanem közösségi tér is. A város szívében helyet foglaló új létesítmény funkcióját tekintve tehát két különböző részből áll, amely egy közbeszerzési eljárásban, egy szerződéskötéssel valósult meg. Többek között a kétféle funkció miatt volt lehetséges a részenkénti műszaki átadás.

A felújítás utáni működési rend meghatározását a piacfenntartási feladatokat jelenleg is ellátó Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. végzi majd. A piac átadási idejéről annyit lehet tudni, hogy az a közeljövőben lesz.

Ez a csúszás oka

Eddig azonban hosszú út vezetett. Erről Dombi Imréné polgármester adott tájékoztatást. Mint elmondta, a piac tekintetében az önkormányzat három közbeszerzési eljárást bonyolított le, abból kettő eredménytelen volt.

A harmadik, immár sikeres eljárást 2014. október 22-én hirdették meg úgy, hogy a munkálatokat 2014 december 9-én kezdik és a 2015. május 31-ére befejezik. Az eljárás során azonban az egyik ajánlattevő megtámadta egy másik beadványát, kérve, hogy a szakmai referenciáját az önkormányzat fogadja el. Ezt nem tette meg az önkormányzat, ezért a kérelmező december 15-én jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.

A jogorvoslati kérelem benyújtása után a döntőbizottság felfüggesztette az eljárást. Annak bírálati szakaszát csak ezek után, február közepétől folytathatta az önkormányzat. Míg végül a képviselő-testület március 5-én döntött a pályázat eredményességéről és a nyertes ajánlattevőről. A kezdési időpont automatikusan tolódott, de a befejezési időpont nem. A szerződést csak május 31-ei befejezési határidővel lehetett aláírni. Az eljárás nyertesét is jóváhagyó közbeszerzési utóellenőr­zési jelentést április 13-án kapta meg a város.

Mivel a hosszadalmas eljárás lerövidítette a szerződés teljesítéséhez szükséges időt, az eljárás miatt kiesett időtartammal meghosszabbították az eredeti május 31-ei határ­időt augusztus 31-ére.

Dombi Imréné kitért a kötbérre is, amelynek mértékét egyértelműen rögzíti a szerződés. A kötbérrel kapcsolatos ügyekben a műszaki átadás-átvételi eljárást követően az önkormányzat jogi képviselője fog eljárni.

HBN–KZS


Ez épült, alakult

  • A burkolt felületet elbontották
  • Új víznyelőket építettek
  • Átépítették a tér közvilágítási hálózatát
  • Új díszburkolat, parkolók, és növényszigetek létesültek.
  • Négy darab fedett elárusító hely épült, mintegy 276 négyzetméteren
  • 321 négyzetméteren parkolók létesültek
  • Kiszolgáló épület épült vizesblokkal

  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában