Helyi közélet

2015.08.26. 11:15

Sertéstelep-vezetők jelentkezhetnek képzésre a Debreceni Egyetemen

Debrecen - Egyedülálló sertéstelep-vezetői képzést indít a Debreceni Egyetem holland partnereivel.

Debrecen - Egyedülálló sertéstelep-vezetői képzést indít a Debreceni Egyetem holland partnereivel.Gyakorló telepvezetők jelentkezhetnek a februárban induló, négy hónapos elméleti és gyakorlati oktatásra. Minden hónap első hetében tematikus képzésen vesznek majd részt, a további hetekben pedig az interneten, levelező fórumon keresztül folytatódik a közös munka.

Házhoz mennek

Egy teljes hetet Hollandiában töltenek majd a magyar telepvezetők, az ottani partnerek leginkább a gyakorlati képzésben vállalnak szerepet. – Magyarországon kevésbé hatékony a munkaerő-kihasználtság, mint Hollandiában. Kevesebb emberrel és sokkal hatékonyabban kellene működtetni a sertéstelepeket. Az alapokat kell leginkább megerősíteni, elérni, hogy a vezetők ne a napi munkaszervezéssel foglalkozzanak, hanem sokkal inkább a szakmai feladatokra koncentráljanak – magyarázza Csíkász Szabolcs, a holland partnereket képviselő UBM Genetics Kft. ügyvezetője. A résztvevők számára nem előfeltétel a nyelvtudás, a hollandiai tartózkodás alatt tolmács közreműködik majd, a szakmai anyagokat pedig magyarra fordítva kapják meg. Ami a nyelvtudásnál sokkal fontosabb, az a motiváció.

Párját ritkítja

- Éppen azért indítjuk ezt az országosan egyedülálló képzést, mert a motiváció hiánya az egyik legnagyobb probléma az ágazatban ma Magyarországon. A jelentkezők megismerhetik a legújabb nyugat-európai technológiákat, gyakorlati fogásokat, végigkövethetik a teljes termelési folyamatot a tartási körülményektől és az elléstől egészen a hízók osztályozásáig és a vágóhídig. Külön figyelmet fordítanak a tervek szerint a bio-biztonságra, a klímaszabályozásra, a takarmányozásra, de állategészségügyi kérdések is előtérbe kerülnek majd – mondja Komlósi István, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának főigazgatója.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában