Helyi közélet

2015.08.27. 08:45

Beiskolázási segély: van, akinek jár, és van, ahol senkinek sem…

Hajdú-Bihar - Van olyan kis falu, ahol az iskola ugyan bezárt, mégis támogatják a beiskolázást.

Hajdú-Bihar - Van olyan kis falu, ahol az iskola ugyan bezárt, mégis támogatják a beiskolázást.Biharkeresztesen az ott élő általános iskolás korú gyerekek beiskolázását fejenként ötezer, a középiskolásokét tízezer, a főiskolásokét és az egyetemistákét pedig tizenötezer forinttal támogatja az önkormányzat. Körképünkből kiderül: ahány település, annyiféle gyakorlat.

Szempontok szerint

Míg az egyik faluban részletes szempontrendszer szabályozza, hogy a rászorultság mértékétől függően pontosan mennyi pénzzel támogatja az önkormányzat a gyerekek beiskolázását, a másikban nincsenek ilyen szempontok; igaz, ott beiskolázási segély sincs. Ugyanakkor polgármesterekkel beszélgetve nyilvánvalóvá vált, hogy ahol a beiskolázás segítésének nincs intézményesített gyakorlata, az esetleges egyedi igényeket (feltéve, hogy jogosak) ott is igyekeznek támogatni.

Biharkeresztesen ugyan rászorultsági alapon jár a beiskolázási segély, tekintettel azonban az állástalanok magas számára, a segítségnyújtásnak ez a módja szinte valamennyi gyermekes családot érint – tudtuk meg Barabás Ferenc polgármestertől, aki azt is elmondta, hogy a város idén mintegy négymillió forintot fordít a költségvetéséből erre a célra.

Egyébként is ingyen

Hajdúhadházon beiskolázási segély, mint olyan nem létezik, a nyári szünidőben azonban 1.545 gyerek kapott a településen ingyen ebédet, kilenc héten keresztül, 27,9 millió forint pályázati pénzből. Csáfordi Dénes polgármester emlékeztetett, hogy a legtöbb gyerek tanév közben is térítésmentesen kapja az ebédet és a tankönyveket, ráadásul egyesületi keretek között a vívás, a labdarúgás és a kosárlabda is térítésmentesen érhető el számukra. Újirázon az iskola bezárt, a gyerekek a szomszédos településekre ingáznak, az önkormányzat mégis fontosnak tartja, hogy erejéhez mérten segítse a beiskolázásukat. Furák Károly polgármester elmondta: részletes szempontrendszer alapján juthatnak több-kevesebb pénzhez a családok attól függően, hogy hány kategóriában érintettek. A rendszer működtetése évente mintegy 300-400 ezer forintjába kerül a kistelepülésnek.

Automatikusan nem

Tépén nem jár automatikusan segély a beiskolázáshoz. A törvényileg szabályozott juttatásokon (ilyen például, hogy az általános iskola első három évfolyamában ingyen kapják a gyerekek a tankönyvet) kívül szükség esetén egyedi kérelem beadására van mód, amit a helyhatóság lehetőség szerint támogat – tájékoztatott Balogh András települési vezető. Bagamérban sem várhatják automatikusan a beiskolázási segélyt, igaz, a rászorulók nagy száma miatt a faluban élő 350 iskolás közül csak minden tizediknek a családja fizet valamennyi térítési díjat az ebéd és a tankönyvek után, a többiek ingyen kapják ezeket a juttatásokat. Orvos Mihály polgármester hozzátette, hogy amennyiben a beiskolázás kapcsán egyedi kérelem érkezik az önkormányzathoz, és az jogos, akkor biztosan nem fogják elutasítani.

Fogják a kezüket

Komádiban sem engedik el a rászorulók kezét. – Az óvodások után 3 ezer forintos óvodáztatási utalványt kapnak a családok, az általános iskolásoknak pedig (függetlenül a rászorultság mértékétől) ingyen adjuk a tankönyvet. Azt gondoljuk ugyanis, hogy attól, ha egy család két közmunkásbérből él, még nem dúskálnak a javakban – indokolta meg döntésüket Tóth Ferenc polgármester. Hasonlóan gondolkodott a helyhatóság Magyarhomorogon. Náluk a falu költségvetéséből éves szinten 300 ezer forintot költenek arra, hogy ne csak a papíron rászoruló, de az összes helyi általános iskolás korú gyerek ingyen juthasson hozzá a tankönyvekhez.


Debrecenben is van rá mód

Debrecen önkormányzata is fontos feladatának tartja, hogy erőforrásaihoz mérten segítse azokat a családokat, akiknek nehézséget jelent a gyermekeik iskoláztatása, ezért megőrizte ezt a támogatási formát. Tavaly összesen 417 család, illetve szülő részesült iskoláztatási támogatásban összesen 2 millió 258 ezer forint értékben. Idén eddig 187 család, illetve szülő részére állapítottak meg öszesen 786 ezer forint iskoláztatási támogatást, azonban a hivatal még szeptemberben is nagy számú kérelemre számít. Jelenleg 58 kérelem elbírálása van folyamatban. Az iskoláztatási támogatás összege egy nappali tagozaton tanuló gyerek esetében 4.300, kettő vagy több gyerek esetében pedig 6 ezer forint a megyeszékhelyen.


Hajdú-Bihar - Sok hajdú-bihari településen szinte valamennyi gyermekes családban elkel a segítség.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában