Helyi közélet

2015.07.04. 13:22

A háború utáni időket idézi a hazai sertésállomány helyzete

Debrecen - El kell dönteni, hogy az önellátás helyett a nemzetközi porondon is meg akarunk-e jelenni.

Debrecen - El kell dönteni, hogy az önellátás helyett a nemzetközi porondon is meg akarunk-e jelenni.Mélyponton van, és az 1940-es évek szintjét, illetve a háború utáni időket idézi a hazai sertésállomány – hangzott el a K&H és az Agrár Európa Kft. rendezvényén. A hatékonyabb termelés érdekében az ágazati integráció növelésére lenne szükség – így a szakemberek.

Máig nem sikerült

El kellene dönteni azt is, hogy önellátás helyett be akarunk-e kapcsolódni nagyobb mértékben a nemzetközi termelésbe és kereskedelembe. 2012-ben született egy sertésstratégia, amelynek célja az volt, hogy az akkori 3 milliós sertéslétszám 6 millióra emelkedjen, de ezt a számot máig nem sikerült elérni, hiszen a korábbi 3,2 milliós állomány 2,8 millióra csökkent 2012-ben, és azóta csupán pár tízezerrel nőtt – jelentette ki Tresó István, a K&H Agrárüzletág ügyvezető igazgatója. Az ágazat szempontjából pozitív változás viszont az élő- és félsertés áfa tavalyi módosítása, amely hozzájárul az ágazat kifehéredéséhez, illetve az idei tenyészkoca állatjóléti támogatás, amellyel együtt idén mintegy 17 milliárd közvetlen támogatáshoz juthatnak a sertéstartók. Emellett a sertés tőkehús áfájának jövő évtől tervezett, 5 százalékra mérséklése is kedvezően hathat a szektorra és a fogyasztókra egyaránt.

Zárt rendszerek

A sertéstenyésztésben világszinten a teljesen zárt, gyakorlatilag termőföld nélküli tartásrendszerek alakultak ki az elmúlt tíz évben. Ezekhez a telepekhez kapcsolódtak a sertéstrágyát fermentációval bioenergiává alakító technológiák is, és ma már ilyen telepeken állítják elő a világ sertéshús termelésének több mint felét. A jövőben a termelés növekedése és a nem önellátó országok keresletének várható emelkedése következtében a globális húskereskedelem élénkülése valószínűsíthető. A húsfogyasztásban évről-évre tapasztalható némi ingadozás, azonban a világ sertéshús iránti igénye az elkövetkező 6-7 évben 10 millió tonnával növekszik. Ennek ellenére az Európai Unióban 2024-re az egy főre eső sertés-, juh- és marhahús fogyasztás csökkenését vetítik előre, és várhatóan egyedül a baromfihús fogyasztás növekszik, így világviszonylatban az ázsiai piac lesz a meghatározó húsfogyasztás szempontjából.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában