Helyi közélet

2015.06.07. 18:53

Énünkhöz válasszunk illatot!

Budapest - Az otthonnak is mindig van illata, akár tudatosan választjuk, akár nem.

Budapest - Az otthonnak is mindig van illata, akár tudatosan választjuk, akár nem.

Az illat hihetetlen mennyiségű, komplex információt hordoz, személyes illatválasztásunkat pedig egyrészt evolúciós, genetikailag kódolt tényezők határozzák meg, másrészt lelki beállítottságunk és állapotunk – véli dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus. Az illatok nem csak körülöttünk, de bennünk is fontos szerepet kapnak. Pillanatnyi érzelmeinknek megfelelően illatunk is változik – például az idegesség, szorongás illatjele, amelyet a környezetünkben lévők tudat alatt is érzékelhetnek, sebezhetőnek mutat minket. Azért, hogy ezeket az információkat elrejtse, az ember sajátját elutasítva úgy választ magának illatot, hogy az szebbnek, jobbnak, magabiztosabbnak mutassa őt. Ahhoz viszont, hogy jól válasszunk illatot, és ne a negatív, hanem a pozitív hatásokat erősítsük fel, jobban kell magunkra figyelnünk.

Jellemünk a lakásban

Az otthonnak is mindig van illata, akár tudatosan választjuk, akár nem. Mások otthonát legtöbbször az illatok miatt érezzük természetesnek, vonzónak vagy idegennek. Otthonosan ott érezzük magunkat, ahol igazán el tudunk lazulni, ezért olyan illatot keresünk, amely megnyugtat minket. Ismerőseinknél gyakran találkozunk néha már sokkolóan eklektikus lakberendezéssel. Ha ez harmonikus és valamiért tökéletesen működik, az önbizalmat sugároz, de sokkal gyakoribb, hogy ez a bizonytalanság jele. – Az erősen kevert stílus gazdája hajlamos mindent megvenni és összevegyíteni, ami megtetszik neki, ez pedig bizonytalanságot, útkeresést jelez. Minél biztosabb az ember önmagában, minél tisztábban látja saját magát, annál letisztultabb és vonzóbb lehet az otthona stílusa – összegzi tapasztalatait a szakértő. – Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az önismeret. Ha disszonancia van az ember, a stílus és a körülötte lévő illatok között, az érzelmi éretlenséget, kiforratlanságot jelez, a harmóniában viszont valódi erő van.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában