Helyi közélet

2015.05.05. 17:52

Őshonos rágcsálók géntérképe

Debrecen - A Dél-Karolinai Egyetem kutatási igazgatója a Debreceni Egyetem agrárkarán tartott előadást a géntérképezéssel kapcsolatos kutatásairól.

Debrecen - A Dél-Karolinai Egyetem kutatási igazgatója a Debreceni Egyetem agrárkarán tartott előadást a géntérképezéssel kapcsolatos kutatásairól.

Az Észak-Amerikában őshonos amerikai egerekben történő gyógyszerfejlesztéssel, humán vonatkozásban is előforduló betegségek géntérképezésével kapcsolatos kutatásairól tartott előadást Szabó Gábor, a Dél-Karolinai Egyetem kutatási igazgatója május 4-én, hétfőn a Debreceni Egyetemen.

A kutató a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi Kar meghívására érkezett Debrecenbe. Az egyetem Böszörményi úti campusán az Állattenyésztési Tanszék PhD-hallgatóinak, oktatóinak ismertette tapasztalatait.

Szabó Gábor elmondta, hogy a Dél-Karolinai Egyetemen folytatott kutatások laboratóriumi körülmények között tartott állatokon történtek, melyek azonban a kültenyésztésnek köszönhetően jelentős genetikai változatosságot mutatnak. Először a fajok eredetét, a laboratóriumi tartás metodikáját ismertette, majd részletesen tárgyalta az amerikai egerek, patkányok és az egérfélék családjába tartozó fajok összehasonlító kromoszóma vizsgálatát.

A kutatási igazgató kifejtette, hogy egyes fajok ellenállnak a rákkeltő vegyületeknek, aránytalanul sokáig élnek, akár nyolc évig is, illetve számos humán betegség, például a Lyme-kór kórokozóját hordozzák. Ezek a mikrobák az európai Apodemus fajokban is megtalálhatóak – tette hozzá. Ezt követően az anyagi környezet és táplálás az ivadékok teljesítményére gyakorolt hatásáról beszélt. Szabó Gábor előadásának végén egy európai őshonos rágcsáló laboratórium létrehozásának fontosságát hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában