Helyi közélet

2015.04.15. 12:49

Sok helyen ma is a városkép-alkotásai között élünk

Debrecen - Hatalmas érdeklődés mellett mutatták be Rácz Zoltán Borsos Józsefről szóló könyvét.

Debrecen - Hatalmas érdeklődés mellett mutatták be Rácz Zoltán Borsos Józsefről szóló könyvét.– Az építészet egy olyan óriási gyűjtőkosár, amelyben nagyon sok mindennek kell egyesülnie ahhoz, hogy abból olyan alkotások jöjjenek ki, mint amiket Borsos József megtervezett és megvalósított – jelentette ki Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke Rácz Zoltán építész az egykori városi főépítészről, Borsos Józsefről írott új könyve bemutatóján. Az Apolló Mozi egyik zsúfolásig telt termében, több tucat érdeklődő előtt az egyházi vezető azzal folytatta: Borsos József egy évszázaddal ezelőtt annyira meghatározó munkát végzett, hogy sok helyen ma is az ő alkotásai között élünk, azokban gyönyörködünk.

A jövőbe látott

Az április 11-ei városnaphoz kapcsolódó eseményen Komolay Szabolcs alpolgármester arról beszélt, hogy sokan, sokféleképpen formálták Debrecen arculatát. Csokonai Vitéz Mihály, Barta János, Görömbei András, Hatvani István és még sokan mások szellemi tevékenységükkel alkottak nagyot. Simonffy Imre és Vásáry István a város vezetésében elért eredményeivel lett halhatatlan. Mint mondta, volt azonban olyan egyéniség is akinek a keze munkája nemcsak szellemi, hanem materiális módon is megjelent, ilyen volt Borsos József.

Érdemei között említette például, hogy újratervezte a Nagyerdőt és „felépítette” a mai Nagyerdei Stadion elődjét, illetve a köztemető ravatalozóját. A Hajnal utcára a 20-as években olyan kis bérlakásokat tervezett, ahová el tudták helyezni az áttelepülő magyar lakosságot. Ő álmodta meg azt a körút rendszert is, amelynek kialakítása napjainkban is tart – tette hozzá Komolay Szabolcs.

Példakép lehet

A Borsos Józsefről szóló kötet szerzője, Rácz Zoltán megjegyezte, hogy az egykori városi főépítész végig harcolta az első világháborút, mely után mintaszerű családi életet élt és nagy szakmai karriert futott be. A fiatal építészeknek ma is példakép lehet.

Rácz Zoltán arról is beszámolt, hogy aki elolvassa a könyvét nemcsak Borsos szakmai életútját, családját, hanem a 100 évvel ezelőtti Debrecent is megismerheti.

HBN–OCs


Debrecen – Bemutatták Rácz Zoltán debreceni építész Borsos József egykori debreceni főépítészről szóló monográfiáját az Apolló Moziban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában