Helyi közélet

2015.04.30. 08:23

Sok a disznó, elfogyott a pénz

Debrecen - A csökkenő támogatás a termelőt érzékenyen érinti, mert a felvásárlási árak estek.

Debrecen - A csökkenő támogatás a termelőt érzékenyen érinti, mert a felvásárlási árak estek.

Kimerült a sertéstermelők állatjóléti támogatására szolgáló, 8,5 milliárd forintos tavalyi pénzügyi keret, ezért a gazdálkodók az elmúlt év negyedik negyedévére jóval kevesebb forrást kaphatnak a korábbiaknál.

Rosszkor jött

A csökkenő támogatás sok termelőt érzékenyen érint, mert a felvásárlási árak – elsősorban az orosz embargó miatt – időközben 15-20 százalékkal estek. Egy-egy sertéstartónak a negyedik negyedévre azért is jutott kevesebb pénz, mert a támogatási igények nőttek. Ehhez hozzájárulhatott, hogy az élősertésekre és a félsertésekre bevezetett, ötszázalékos áfa hatására fehéredett a piac, így a termelők több legális hízóra kértek támogatást. Meglepetéssel tapasztalták a sertéstermelők, hogy az elmúlt év utolsó negyedéve után jóval kevesebb úgynevezett állatjóléti támogatást kaptak, mint az azt megelőző háromban. Az első három negyedévre járó összeget még tavaly igénybe vehették, míg a 2014 negyedik negyedévére eső pénzt ez év január 31-ig kérhették. A negyedik negyedéves kifizetéseket április 8-án indította el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), amely a kiutalásokat április végéig várhatóan be is fejezi.

Nemzeti forrás

Az állatjóléti támogatások lényege, hogy azokat a sertéstermelők akkor vehetik igénybe, ha hízóik tartásakor bizonyos plusz követelményeket teljesítenek. Ma e pénzek számítanak a sertésszektor legjelentősebb támogatásának, amelyet az agrártárca – negyedéves bontásban – nemzeti büdzséből fizet. Az e célra elkülönített tavalyi keretösszeg 8,5 milliárd forint volt.

Az MVH az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy sertéságazati állatjóléti támogatásként az elmúlt év első negyedévére 2,222 milliárd, a másodikra 2,360 milliárd, a harmadikra 2,413 milliárd forintot fizetett ki. Ez együttvéve mintegy 7 milliárd forint kiutalását jelentette, így a negyedik negyedévre mindössze 1,5 milliárd forint maradt. Mivel a jogos igények meghaladták a megmaradt keretet, a negyedik negyedévben a kérelmeknél arányos csökkentést (visszaosztást) kellett alkalmazni – közölte az MVH. Ez azt jelentette, hogy a sertéstartók összességében az első háromnegyed évben felvett támogatások 62-67 százalékához juthattak hozzá.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában