Helyi közélet

2015.04.17. 11:59

Olvasói levél: A Nap nélkül a Föld sivár bolygóvá válna

<em>Debrecen - A Napnak köszönhető minden! címmel A Hajdú-bihari Napló 2015. április 14-ei számában Mervó Zoltán válaszolt Schott Péter 91 éves újságolvasó írására „Kinek köszönhető az életünk?” címmel. </em>

Debrecen - A Napnak köszönhető minden! címmel A Hajdú-bihari Napló 2015. április 14-ei számában Mervó Zoltán válaszolt Schott Péter 91 éves újságolvasó írására „Kinek köszönhető az életünk?” címmel.

Ez utóbbi cikknek csupán egyetlen mondatára szeretnék reagálni: „Arról én még nem hallottam, hogy a Nap lenne az élet forrása.” – írja Mervó úr. Nos, mint köztudott, naprendszerünk középpontjában a Nap áll, körülötte keringenek a bolygók és az üstökösök ( a holdak pedig a bolygók körül). Ha a Nap nem világítana és nem küldené meleg sugarait a Földre, itt nem lenne asszimiláció: nem lennének se növények, se állatok és – természetesen – mi, emberek sem léteznénk! Teljes sötétség lenne és iszonyatos hideg.

Még annál is sötétebb, mint éjszaka, mert a Hold sem világítana.

Az ókori egyiptomiak már tudták, hogy minden élet forrása a Nap: főistenként tisztelték Ré személyében, aki egyben a teremtés szimbóluma is volt.

Tehát elmondhatjuk, hogy végső soron mindent (az életünket, az évszakokat, a viharokat, stb.) ragyogó Csillagunknak, a Napnak köszönhetjük! Ha az kihűlne, ahogy a 19. században gondolták (lásd: Madách: Az ember tragédiája), akkor ez az élet teljes kipusztulásához vezetne a Földön, amely így egy sivár bolygóvá válna, mint a Mars és a többi égitest. Ezért is vigyáznunk kellene erre az egyetlen lakhelyünkre!

- Magi Zsolt László, Debrecen -

(Az olvasói levelek kizárólag a szerzők álláspontját tükrözik! A szerkesztőség.)


Debrecen – Ezzel a címmel olvasható az április 2-i Fórumban Schott Péter 91 éves ember írása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában