Helyi közélet

2015.04.10. 14:50

Mintha egy tömbből lenne

Debrecen-Józsa - Bokrétaünnepet tartottak a Józsa-parkban épülő Szent György templomnál.

Debrecen-Józsa - Bokrétaünnepet tartottak a Józsa-parkban épülő Szent György templomnál.

Isten és a barátság útjai kifürkészhetetlenek, legalábbis a Gát utcán épülő templom előélete erre bizonyság. A Józsa-parkban található épület immár elérte a legmagasabb pontját, s az ebből az alkalomból pénteken tartott bokrétaünnep előtt avatott be ebbe a „titokba” az egyik hívő, dr. Kováts Károly, akinek egykor Bosák Nándor katolikus püspök a gimnáziumi osztálytársa volt. Közös múltjuk ugyanis jelentős szerepet játszott abban, hogy a Szent György templom Józsán épülhet fel, mert az egyházi méltóság egy ottani látogatásakor győződött meg arról, mennyire nagy szükség van egy újabb templomra a több mint tízezer lakosú városrésznek. A Felső-Józsán található másik épület ugyanis csak mintegy hatvan hívőt képes egyszerre fogadni, a gyülekezett létszáma viszont ennek legalább az ötszöröse.

Jelen lesz a szakralitás

A Debreceni Megtestesülés Plébánia megrendelésére mintegy 200 millió forintos költséggel épülő templom alapkövét tavaly április 26-án tették le, a telket a város adományozta, az építés költségeit pedig a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye biztosítja a hívek adományaival kiegészítve. A templom a településen már a 13. században is említett, s egykor a mostani helyétől alig 200 méterre állt elődjéről kapta a Szent György nevet. Ehhez kapcsolódik egy érdekesség, amit tervezője, Győrffy Zoltán építész mondott el, a szentélyt csak Szent György napján világítja majd meg a felkelő nap fénye. A szakember lapunknak arról is beszélt, hogy templomot ugyan első alkalommal tervezett, de igyekezett a hagyományokhoz visszanyúlni, és a középkor stílusát próbálta ötvözni a mai követelményekkel, illetve a megrendelő igényeivel. Amikor elkészül olyan egységet fog sugározni, mintha egy tömbből faragták volna ki. Egy olyan épületet kívánt létrehozni, amelyben erősen jelen van a szakralitás és a hívők egy sajátságos a helynek érzik.



A vékony erdősávba illeszkedő, de mégis monumentális épületet kívül-belül téglaburkolattal fedik, ami szintén egyedivé teszi. A templom további különlegessége, hogy az alapzat 76 darab, egy-egy méter átmérőjű, 5 méter hosszú földbe süllyesztett betoncölöpön nyugszik. A falazat és a tető betonszerkezetét pedig egybe öntötték, aminek a modellezését is elvégezte Győrffy Zoltán, az épület belsejében megtekinthető.

Együtt gondolkodva

Az építész beszélgetésünkkor hangsúlyozta, ritka az olyan együttműködés, ami ennek az építkezésnek a folyamatát jellemzi, amelyben kimondottan számított a helyi mesterek munkájára is. Ugyanezt erősítette meg a Pro-Urbe-díjas Felföldi László plébános is, aki kezdetektől fogva úgy érzi az együttgondolkodás, egyirányba nézés csodás ajándéka kíséri az építkezést. A tervezők, a kivitelezők, a műszaki ellenőr a munkások igazi baráti kapcsolatba kerültek egymással, ami nagyon hasznos egy olyan épületnél, amelyet a közösségnek építenek. Viták természetesen vannak köztük, olykor nem is egyszerű meggyőzni a másikat, de ezeket sosem a szakmai felsőbbrendűség dönti el. A jelenleg szerkezetkész épület a tervek szerint idén szeptemberre készül el.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában