Helyi közélet

2015.04.22. 14:08

Másodfokon sem született jogerős ítélet a belvárosi bántalmazás ügyében

Debrecen - A társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntette mellett társtettesként elkövetett garázdaságban is bűnösnek mondta ki a Debreceni Törvényszék azt a két férfit, akiket eredetileg közösség tagja ellen, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak bűntettével vádolt az ügyészség.

Debrecen - A társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntette mellett társtettesként elkövetett garázdaságban is bűnösnek mondta ki a Debreceni Törvényszék azt a két férfit, akiket eredetileg közösség tagja ellen, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak bűntettével vádolt az ügyészség.

A másodfokú bíróság 1 év 6 hónapról 2 évre emelte az I.r. vádlott szabadságvesztését és 3-ról 4 évre a próbaidő tartamát. A II.r. vádlott halmazati büntetésként 1 év helyett 2 év szabadságvesztést kapott, a 3 év próbaidőt ugyanakkor a törvényszék 2 évre enyhítette. Első fokon 2014. június 19-én a Debreceni Járásbíróság társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében hirdette ki ítéletét, a közösség tagja elleni, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak bűntette alól azonban felmentette a vádlottakat.

A verekedés még 2012 májusában történt. A sértett az egyik debreceni, belvárosi szórakozóhely afterpartyjára akartak bejutni, de a szolgálatot teljesítő rendész elküldte őket. Szerették volna megtudni a kitiltás konkrét okát, de a rendész válaszképp az elsőrendű vádlottra mutatott, hogy vele kell megbeszélniük. H. Imre Lajosról az ügyészség azt állapította meg, hogy ő a budapesti V. László közvetlen személyes megbízottja a belvárosi utcában működő három szórakozóhely vonatkozásában.

A vád szerint a bántalmazást a sértett roma származása indokolta, de már a Debreceni Járásbíróság is azt állapította meg, hogy a sértett ittas állapota és agresszív fellépése miatt nem sikerült békésen rendezni a konfliktust. A Debreceni Törvényszék egyetértett ezzel, a bizonyítékok alapján tehát nem lehetett megállapítani, hogy vádlottak a sértettet roma származása miatt bántalmazták volna.

Hutkai Marianna tanácselnök a másodfokú ítélet indoklásában kiemelte: bár a verekedés során hangzottak el a sértett származására utaló kifejezések, a bántalmazás hátterében nem a férfi etnikai hovatartozása állt. Egyértelmű az is, hogy nem roma mivolta, hanem korábbi viselkedései miatt nem akarták beengedni a szórakozóhelyre. Az azóta elhunyt sértettel szemben egyébként számtalan alkalommal került sor rendőri intézkedésre provokatív magatartása miatt, erről az eljárás során kihallgatott rendőr tanúk is beszéltek.

A törvényszék másodfokú ítéletében nem tudott eltekinteni attól, hogy a garázdaság bűntettét is megállapítsa. Álláspontja szerint a vádlottak kirívóan közösségellenesen viselkedtek, az elsőrendű vádlott felfegyverkezve követte el a bűncselekményt, a verekedést nagy számú közönség látta, akiket megbotránkoztatott az incidens.

A Debreceni Törvényszék a felfüggesztett szabadságvesztés mellett az I.r. vádlottat 4 évre eltiltotta a személy és vagyonőr foglalkozás gyakorlásától is.

Az ügyészség, valamint az elsőrendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt kért, a másodrendű vádlott ugyanakkor felmentésért fellebbezett, így az ügyben harmadfokon születhet majd jogerős döntés.

- Debreceni Törvényszék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában