Helyi közélet

2015.04.25. 13:44

Majális Debrecenben és környékén

Debrecen - A majális eredete a pogány korra vezet vissza, a természet megújuló erejének ünneplésére.

Debrecen - A majális eredete a pogány korra vezet vissza, a természet megújuló erejének ünneplésére.Különösen az északi népeknél terjedt el – itt bizonyára jobban sóvárogtak a napfény után, mint délen. Szimbolikus cselekmények kíséretében ünnepelték a tavaszt, melyek közül nálunk a májusfaállítás ismeretes. Eredeti jelentése a szerelmi vallomás, ezzel jelezte a legény, hogy komolyak a szándékai. Sosem felejtem el, amikor a szép szomszédlány kapuja előtt virított a hatalmas felszalagozott májusfa! Ha a zord időjárás miatt csúszni kényszerül az ünnep, és júniusban tartják, akkor juniálisnak nevezik. Milyen programok várják május elsején szűkebb pátriánk lakóit?

Fráter tanya

Debrecen szélétől alig pár kilométernyire, a halápi csárdával szemben találjuk a lehajtót a Fráter tanya felé, ahol harmadik alkalommal rendezik meg a Retró Majálist. Az előző két évben hatalmas sikert aratott, kipróbált programokkal várják az apraját és nagyját. A Boros Laci bácsi által felügyelt és zsűrizett főzőverseny első díja százezer forint, a második egy 150 kilogrammos hízott mangalica, a harmadik pedig egy mangalica malac. Kispályás foci és sörivó verseny, póker-, biliárd-, ultiversenyek, lovaglás, szekerezés, vízibicikli és csocsó várja a kemény kihívást kedvelőket.

A gyermekeket csokievő verseny és pedagógus által vezetett játszóház várja. Nyárson sült egész malac, bogrács­ban főtt pörkölt, slambuc kényezteti az ízlelőbimbókat, retró büfében nosztalgiázhatnak a vendégek.

A Napló elől ingyenes külön busz indul reggel 9-kor, 10-kor, 11-kor, vissza pedig 16, 17, és 18 órakor indul a járat. Az egész napos rendezvényre a belépés díjtalan.

Szabadtéri Színpad

Május 1-én a Nagyerdei Szabadtéri Színpad megnyitja kapuit. Délután három órától ingyenes táncgála, majd este 7 órától a Kerekes Band koncertje várja az érdeklődőket.

14 órától a rendezvénytéren kirakodóvásár várja a népet, ahol a Szeredás együttes közreműködésével májusfát állítanak.

A Táncgálán a tánc világnapjához kapcsolódva 15 és 18 óra között bemutatkoznak Debrecen táncosai. Ezután a Góbé Zenekar muzsikájára mulathatjuk az időt. További programok: 19 órától Kerekes Band koncert, azután Kisszán­tó és Dr. Juzztice vezetésével tánc kifulladásig.

Erdőspuszta

A fenyveserdő ölelte Erdős­puszta Clubhotelben amerikai hétvégét tartanak, a látványteraszon látványgrillezés keretében valódi amerikai ételeket kóstolhatnak a vendégek.

Már csak a szép időt kell megrendelni, a változatos programokhoz, de legalábbis szorítani a napsütésért.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában