Helyi közélet

2015.04.24. 12:56

Késsel, baltával ölnek leggyakrabban (18+)

Debrecen - Gyilkosságok tekintetében megyénk országos szinten ott van az „élmezőnyben”– véli az életvédelmi nyomozó.

Debrecen - Gyilkosságok tekintetében megyénk országos szinten ott van az „élmezőnyben”– véli az életvédelmi nyomozó.

Egy hónapon belül három gyilkosság történt a megyében. Március 12-én egy fiatalt nőt ölt meg az élettársa Pocsajban, április 3-án egy unoka végzett Hosszúpályiban élő nagyszüleivel, három nappal később pedig egy férfi úgy megverte nővérét Nádudvaron, hogy később a nő belehalt sérüléseibe.

Bakator Krisztián, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Alosztály vezetője arról tájékoztatta a Hajdú Online-t, a megyében éves szinten hat-nyolc gyilkosság történik, amely során az elkövetők legtöbbször baltát vagy valamilyen szúró-, vágóeszközt használnak. Az életvédelmi nyomozóval az elmúlt évek legmegdöbbentőbb gyilkossági eseteiről beszélgettünk.

Az első

„A biharkeresztesi özvegy V. Zs.-nét 2009 őszén gyilkolták meg a lakásában. Berettyóújfaluban és környékén három komoly bűncselekmény történt ekkoriban, az elkövetők ismeretlenek voltak. Előbb Berettyószentmártonban kötöztek meg és vertek majdnem halálra egy idős házaspárt az otthonukban, ahonnan a rablók milliókkal távoztak, majd ezt követően történt a biharkeresztesi emberölés.



Rá egy hétre Berettyóújfaluban vertek meg egy idős férfit súlyosan. Ezek az ügyek nyomozási szempontból bonyolultak voltak, eleinte egy elkövetői körre gyanakodtunk, később viszont kiderült, hogy a támadásoknak nincs közük egymáshoz. A nyomozás során egy M. Béla nevű férfihez jutottunk el, aki elismerte, hogy a gyilkosság estéjén bement az özvegyhez, »de csak enni«. Azt állította, hogy távozása után négy ember bement a házba, ők öltek. Tárgyi bizonyíték ugyan nem volt ellene, de számtalan hibát követett el, amelyre a nyomozás során felfigyeltünk és ennek köszönhetően jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a bíróság.”

A legkegyetlenebb

„A játékgépfüggő R. Zsolt az oroszlányi rendőröknek vallotta be 2010 elején, hogy Debrecenben, ahol új életet akart kezdeni, megölte főbérlőjét. A Nyíl utcai ház fürdőszobájában egy teli kád vízben találtunk rá az áldozatra, a fejét brutálisan összerugdosták acélbetétes bakanccsal. A szomszéd házból korábban eltűnt egy idősebb nő, közigazgatási eljárásban vizsgáltuk az ügyét, de már akkor feltűnt, hogy R. Zsolt túl nagy energiát fektet az idős asszony keresésébe. Gyanút keltett az általa előadottak életszerűtlensége, de ez még nem érte el a nyomozás megindításához szükséges gyanú mértékét.

Amikor hazugságvizsgálat alá vetettük egy nagyon tapasztalt szakember által, ő tíz perc után kijelentette: az asszonyt is R. Zsolt ölte meg, csak nem tudni, hol a holttest. A férfi végül vallott, mint említette, már régen elmondta volna, csak szégyellte a történteket. Először arra is gondoltuk, hogy R. Zsolt közösült az idős nénivel, mielőtt megölte.



De nem ez történt. Hanem az, hogy miután nyereségvágyból megfojtotta a nőt, egy hokedliből és egy ajtóból készült „boncasztalon” feldarabolta, azért hogy a holtestet eltüntesse. A testrészeket beszórta paprikával és környékbeli kukákba dobálta. Az egyik legnagyobb eredményünk, hogy a bizonyítékainknak köszönhetően R. Zsoltot a holttest hiányában is tényleges életfogytiglannal sújtották”.

A legemlékezetesebb

B. Sanyika, a »gallyazós«. Ittasan mindig megpróbált alkalmi kapcsolatokat létesíteni, és mivel impotens volt, azzal élte ki magát, hogy különböző tárgyakat igyekezett a leitatott nők nemi szervébe helyezni. Ennek következtében két partnere is meghalt. Az egyik nő beleit - ez a 2000-es évek elején történt, egy golyóstoll szúrta át, és mire kórházba került, a súlyos vérmérgezés végzett vele.

A másik esetben, 2011-ben, a Fényesudvarban találtak rá az áldozatra, már holtan. B. Sándort a közelben elkapták. Kiderült, hogy egy negyven centis fenyőágat használt, ami az orvosszakértői vizsgálat szerint egészen a tüdőlebenyig hatoltak fel a testben…

A legmeglepőbb indok

„»Adolf Hitler a példaképem«, mondta az a fiatalember, aki a cigányok, a zsidók és a melegek iránti gyűlöletében egy homoszexuális patikussal végzett Debrecenben. Igazából már nem tudnak nekem olyat mondani, amin képes lennék nagyon meglepődni. A tetteseknek mindig megvan a maguk indoka, többször halljuk, »Nem tudom, hogy mit csinált a kezem, nem akartam«. A gyilkosságok nagyrészben családtagok, ismerősök, ivócimborák hosszan elnyúló konfliktusának következményei. Az emberölés ilyenkor sokszor nem előre kitervelt.”

Az emberölést kétféle szándékkal lehet elkövetni. Eshetőleges a szándék például: ha ököllel kétszer megütnek egy öregasszonyt. Ekkor az elkövetőnek tudnia kell, hogy abba ő bele is halhat, de ezt a lehetőséget elfogadja. Egyenes szándékról akkor beszélhetünk, amikor az elkövető fogja a disznóölő kést és az áldozatom nyakába vágja hétszer, háromszor meg a szívébe – magyarázta a nyomozó a különbséget. Kiemelte, az erős felindulásnak viszont rögtönös szándékból kell fakadnia és méltányolható okának kell lennie.



– A szándékos emberölés esetén a nyomozás folyhat ismert és ismeretlen tettes ellen. Ismert elkövető esetében többször előfordul, hogy a bejelentő maga követi el a bűncselekményt, vagy mások észlelik és értesítik a rendőrséget. Ismeretlen tettesnél viszont sokkal nehezebb a dolgunk, főleg akkor ha a gyilkos előre kiterveli a bűncselekményt, tervszerűen készül rá, és a nyomokat megpróbálja eltüntetni – fogalmazott Bakator Krisztián.

Hangsúlyozta, nagyon fontos egy nyomozás során, hogy van-e az áldozat és az elkövető között kapcsolat. Ha az áldozat és az elkövető között nincs kapcsolat, azt sokkal nehezebb nyomozni, ugyanakkor az is bonyolult, ha az áldozat kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezett, mert ebben az esetben sok embert kell ellenőrizni.

Sok helyszínt, halottat láttunk már. A nüanszokra fel kell tudni figyelni egy életvédelmi nyomozónak és azokból verziókat kell felállítani, ami ha jól sikerül akkor hamar meg lehet a tettes. A legutóbbi hosszúpályi gyilkosságnál is tudtuk, amikor megláttuk a helyszínt és az áldozatokat, hogy az elkövető ott lesz a közvetlen környezetben.

A munkánk elsődleges fokmérője a bíróság. Ha a bíróságon megállja a helyét a nyomozásunk eredménye, az nekünk elismerés. Az ismeretlen tettes által elkövetett emberölések elkövetői soha nem lehetnek nyugodtak, mivel ezek az ügyek nem évülnek el, így előbb-utóbb személyük azonosításra kerül.


 

Késsel, baltával indulnak ölni

Bakator Krisztián úgy látja, gyilkosságok tekintetében megyénk országos szinten ott van az „élmezőnyben.” Mint mondta, egy évben átlagosan hat-nyolc befejezett gyilkosság történik Hajdú-Biharban. – Azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb gyilkosságot ittas állapotban követik el és az alkoholt pedig nyugtatókkal „fűszerezik”. A legtöbb gyilkos a férfiak közül kerül ki, akik elsősorban kést, baltát, vagy valamilyen, a háztartásban fellelhető szúró-, vágóeszközt használnak az emberöléshez – hangsúlyozta.


Nyomravezetői díj

Debrecenben 2014. július 21-én 17 óra körüli időben egy Poroszlay utcai társasház egyik lakásában holtan találtak egy 22 éves férfit. A sértett halálát az orvosszakértői vélemény szerint idegenkezűség okozta. A rendőrség 2 millió forint nyomravezetői díjat ajánl fel.A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban érdemleges adattal, információval rendelkezik, hívja a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán (hétfőtől-csütörtökig: 8 órától -16 óráig, pénteken: 8 órától -13 óráig), a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában