Helyi közélet

2015.03.10. 17:24

Letöltendő a hazudós rendőrnek

Debrecen - Egy ismerkedés megkönnyítése is elegendő ok volt a szabályszegésre.

Debrecen - Egy ismerkedés megkönnyítése is elegendő ok volt a szabályszegésre.Jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla kedden azt a volt rendőrt, aki jogtalanul kért le személyes adatokat a központi rendszerből. A debreceni kapitányság bűnügyi osztályának volt munkatársa a bíróság határozata szerint csak azután bocsátható feltételes szabadságra, ha letöltötte a szabadságvesztés kétharmadát. P. Tamás Imrét hivatali visszaélés és befolyással üzérkedés bűntettében marasztalták el és 30 ezer forint vagyonelkobzással is büntették.

Megérte?

A bíróság által megállapított tényállás szerint P. Tamás Imrét 2009 októberében arra kérte barátja, hogy egy megfizetetlen 200 ezer forintos adósság miatt nézzen utána egy harmadik személynek annak elérhetősége érdekében. A bűnügyi osztályon dolgozó rendőr teljesített a kérést, az adósság rendeződött. Ugyanez a barát később kiszúrt magának egy nőt az egyik debreceni edzőteremben, s mivel szeretett volna vele megismerkedni, arra kérte P. Tamás Imrét, hogy kérje le a hölgy nevét, adatait a gépkocsija rendszáma alapján. Teljesült, igaz, a barátot, M. Zsoltot ezért a bíróság most felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés miatt 10 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta.

Kibúvót kerestek

Egy másik vádlott, S. Tibor szintén egy tartozás behajtása miatt kért és kapott segítséget az ex-rendőrtől, a férfit 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélték jogerősen.

A negyedrendű vádlottat, R. Csillát gyorshajtáson érték Debrecenben, 45 ezres közigazgatási bírságot szabtak ki rá, s mivel nem egyenlítette ki, ügye a debreceni önkormányzathoz került. P. Tamás Imre valamennyi pénzt fejében azt ígérte a nőnek, hogy a kedvező elbírálás érdekében megveszteget valakit a polgármesteri hivatalnál. Ám valójában, állapította meg a bíróság, semmit sem tett ezért.

A rendőr egy másik esetben ügyvéd barátjának (Dr. N. Szabolcs Ferenc) segített adatok illegális lekérésével azért, hogy a jogász megtalálja egy nagykállói halálos baleset áldozatainak hozzátartozóit képviseletük ellátására (sikerült, kérdés megérte-e a kedden jogerőre emelkedett 300 ezres pénzbüntetés fényében).

A büntetőügy hatodik vádlottja, Sz. Gergő szintén gyorshajtásból fakadó bírságot próbált megúszni, de a rendőr ebben az esetben is csak ígérte a „közbenjárást”, igazából a kisujját sem mozdította.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában