Helyi közélet

2015.03.03. 11:30

Debrecen ötven árnyalata

Debrecen - A probléma az, hogy a fiatalok a pornóból tájékozódnak, mert az iskolai védőnőtől nem mindig kapnak széleskörű tájékoztatást egy-egy felmerülő kérdésre – véli az egyik debreceni szexshop eladója.

Debrecen - A probléma az, hogy a fiatalok a pornóból tájékozódnak, mert az iskolai védőnőtől nem mindig kapnak széleskörű tájékoztatást egy-egy felmerülő kérdésre – véli az egyik debreceni szexshop eladója.Tegyük félre A szürke ötven árnyalatából készített film felszínességét, s koncentráljunk inkább az annak alapjául szolgáló könyvre, közelebbről a szereplői életét meghatározó szexualitásra, játékokra, segédeszközökre, hiszen Sade márki történetei óta nem írtak ilyen leplezetlenül a BDSM-ről. De pontosan mit is takarnak e betűk, melyek „Mr. Grey” fantáziájának motorját adják?

Fenyítés, behódolás

A BDSM az angol bondage és discipline (B&D), dominance és submission (D&S), illetve sadism és masochism (S&M) szavakra utalnak. E szavakat hallva megkötözést, fenyítést, dominanciát, behódolást vagy alávetettséget, szadizmust és mazochizmust kell elképzelni, mindezt erőszak nélkül. A műfaj a szenvedélyről, a gyöngédségről szól, egy kis játékkal vegyítve. A párok közösen állítják fel a határokat, amiken belül maradnak, tehát, ha az alávetett fél valamit nem szeretne, a dominánsnak abba bele kell törődnie.

Ez talán valami új, modern szexualitás, most már ez a divat, így kell csinálni? – kérdezik a film láttán, könyv olvastán sokan. Szerencsére nem. De, mint a debreceni szexshopok eladóitól megtudtuk, ez a műfaj már jóval az ismert történet előtt is nagy népszerűségnek örvendett.

Szürke nyakkendőt nyolcezerért?!

Bár ma már nem ciki szexshopba járni. Sőt, az sem igaz, hogy csak a férfiak látogatják az ilyen helyeket, mégis sokan kínosnak találják a szexuális segédeszközök, erotikus termékek vásárlását. Holott aggodalomra semmi okuk, hiszen az ott dolgozók felkészültek, s nem utolsó sorban diszkrétek.

Amikor arról érdeklődtünk változtatott-e a debreceniek ízlésén, szokásain a film, a megkérdezettek egybehangzó válasza az volt, nem tapasztaltak kiugró keresetet a fétiseszközök iránt, voltak azonban olyan szerelmespárok, akik Christian és Anastasia történetén felbuzdulva próbáltak ki valami újat. Szexshopokban tett körutunkon azt tapasztaltuk, a kisebb boltokat már megrohamozta A szürke ötven árnyalata termékkollekció, ám ezekért kétszer, háromszor annyit kérnek. – Ehhez hasonló dolgok évek óta vannak a piacon, s valljuk be, nyolcezerért szürkés nyakkendőt venni balgaság – így az egyik boltos.

Pornóból tájékozódnak

Érdekes tapasztalat volt, hogy mindenhol arról beszéltek, nagyon hiányos a fiatalok felvilágosítása, sokszor nem tudnak különbséget tenni a film és a való élet között. Jó példa erre, hogy az Egyesült Államokban egy fiatal egyetemi hallgató megerőszakolta csoporttársát a film hatására.

– A probléma az, hogy a fiatalok a pornóból tájékozódnak, mert az iskolai védőnőtől nem mindig kapnak széleskörű tájékoztatást egy-egy felmerülő kérdésre. Egy 23 éves orvostanhallgató nem rendelkezik elég tapasztalattal, hogy felvilágosítást tartson egy felsős osztálynak – magyarázta az egyik belvárosi üzlet tapasztalt vezetője. Szerinte a szexuálpszichológusok, vagy az ő szakmájában dolgozók hitelesebbek lennének egy ilyen órán, hiszen minden nap ezzel foglalkoznak, kivétel nélkül ismerik a termékeket és nem restek felhívni a tudatlan vásárló figyelmét egy-egy eszköz veszélyeire és helyes használatára.

Megcsalás helyett őszinteség

Kivel beszélnéd meg, ha nem a partnereddel? – teszi fel a magától értetődő kérdést egy másik bolt értékesítője. Személyes tapasztalatai révén állítja, hogy nem egy kapcsolat a szegényes kommunikáción bukik meg, holott csak oda kellene állnunk a kedvesünk elé és megosztani velük a vágyainkat. Sok esetben a partnerek egyre gondolnak, tehát mielőtt a félrelépésen törnék a fejüket, érdemes bevetni az őszinteséget. A szexshopokban dolgozók kicsit pszichológusok is, könnyen ráébreszthetnek rejtett vágyainkra és akár párkapcsolati tanácsot is adnak. Előttük semmi nem tabu, majdnem lehetetlen zavarba hozni őket. Ezért azon sem lepődnek meg, ha valaki csak körülnéz, többször is vásárlás nélkül járkál az üzletben, hiszen tudják, lehet épp bátorságot gyűjt, hogy feltegyen egy számára kínosnak tűnő kérdést…

HBN-KISA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában