Helyi közélet

2015.02.11. 08:03

Nyitja? Nem nyitja? Elment?

Debrecen - Igen szigorú szabályzat szerint közlekednek a helyi járatú buszok.

Debrecen - Igen szigorú szabályzat szerint közlekednek a helyi járatú buszok.Olyan nem fordulhat elő, hogy helyi járatú autóbusz a menetrendben feltüntetettnél hamarabb megy el a megállóból – áll a DKV Zrt. tájékoztatójában, amelyre a buszközlekedés olvasóink által tapasztalt anomáliáira kérdeztünk rá.

Egyebek között azt is felvetették, hogy mi az oka annak, hogy az egyik vezető a kihagyott megállók ellenére igyekszik tartani a menetrendet, míg a másik nem. Ez utóbbi miatt a menetrendben jelzettnél 4-10 perccel hamarabb is elmehet a busz.

A megállóhelyi indulási időhöz képest való sietést, azaz, a nem megfelelő munkavégzést, rendkívül szigorúan veszi a társaság – folytatódik a DKV válasza. A társasági utasítások alapján szigorúan tilos a korai érkezés és elhaladás a megállóhelyről. Előfordulása esetén szankciókat alkalmaznak a járművezetővel szemben. Amennyiben a sofőr a menetrend szerinti időnél hamarabb érkezik az adott megállóhelyre, köteles a megállóhelyen megvárni a menetrendben feltüntetett indulási időt.

GPRS rendszerű működés

Ugyancsak problémaként vetődött fel, hogy a buszok külső hangszórója az ajtók csukódásakor és a jármű indulásakor mondja be a járatszámot és az útvonalat. A DKV válaszából kiderül, hogy az összes debreceni helyi közösségi közlekedési eszközön az akusztikus és vizuális utastájékoztatás GPRS rendszerű helymeghatározáshoz kötött. Ezért a megállóhelyre történő érkezéskor a rendszer automatikusan felismeri az adott megállót. Ez alapján történik az automatikus utastájékoztatás.

Arra a felvetésre, hogy néhány buszvezető csak az első ajtót nyitja ki, azon lehet csak felszállni, még akkor is, ha nagyon sokan vannak a megállóban a közlekedési társaság a következőt válaszolta: a járműveken a teljes üzemidőben az első ajtós felszállással kombinált jegyellenőrzést kell alkalmazni a járművezetőknek. A megállóhelyre érkezéskor a sofőr kinyitja az első ajtót, ahol az utasok megkezdik a felszállást. Ezt követően, néhány másodperc múlva a hátsó ajtókat is kinyitja a vezető, hogy le tudjanak szállni az utasok.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában