Helyi közélet

2015.02.03. 10:25

Még ügyelni kell a békére

Debrecen - Nyáron már egy század tér vissza a szarajevói táborba a Bocskai-dandártól.

Debrecen - Nyáron már egy század tér vissza a szarajevói táborba a Bocskai-dandártól.A szálláshelyeket, a logisztikát, a repülőtérről való beszállítást készítették elő egy fél éven keresztül azok a 5. Bocskai-lövészdandár állományába tartozó katonák, akiket hétfőn ünnepélyesen fogadtak a Kossuth-laktanyában. A kontingens parancsnoka, a hajdúhadházi Ölveti László őrnagy elmondta, a harminc emberből tízen végeztek ilyen feladatot, s hogy ez mennyi munkával járt, azt azzal érzékeltette, hogy csak a négy hónap után, egy szerdai napon tehette fel magának a kérdést: most mit kezdjen az idejével. Korábban járt Koszovóban is, és szerinte Szarajevóban nyugodtabb a helyzet, ám az ottani munkatempót pörgősebbnek találta.

Komfortos helyen

Az EUFOR Butmir repőlőtérhez közeli tábora még ma is úgy néz ki, mint azt annak idején a kilencvenes években az ENSZ-békefenntartók megépítették. Semmit sem változott erődítmény jellege, és az állagát is sikeresen megerőzték, illetve újították fel a benne egymást váltó nemzetközi egységek – mesélte az őrnagy az ünnepség után. Jóllehet a misszió célja a több nemzetiségű lakosság figyelmét felhívni a nemzetközi katonai jelenlétre, ami a köztük kialakult békét szavatolja, a helyiek elfogadták ezt a helyzetet, Ölveti László szerint mindenhol barátságosan viselkedtek velük a városban.

Ám, mint szavaiból kiderült, a tábor is jó szabadidő eltöltési lehetőségeket kínál az ott állomásozóknak. Van három futópályája, illetve bemelegítőterme, ahol kondiban tarthatják magukat a katonák. Bár egy angol cég működteti az étkezdét, igazi hazai ételekkel – többek között töltött káposztával – csillapíthatták az éhüket, s ugyanez igaz más nemzetek esetében is. Szintén több országot képviselnek a táborban található üzletek, illetve árukészletük is. Hétvégéken egy helyi utazási iroda szervezésével Bosznia-Hercegovina nevezetességeit – köztük a világhírű mostari hidat – is meglátogathatták a táborlakók. Az őrnagy érdekességként jegyezte meg, hogy a hó ugyan többször esett ott, de naponta nyomon követte városa, Hajdúhadház időjárását is, és a hőmérsékleti viszonyokban lényeges eltérést nem tapasztalt.

A most hazatért kontingens parancsnokának műveleti helyettese, Hegedüs Csaba századosnak ez már az ötödik békemissziója volt. A fél év alatt az ottani magyar – osztrák – török nemzetközi zászlóalj törzsfőnöki tisztségét látta el, s ehhez, erre az időszakra őrnagyi rendfokozatot kapott. Első látására sem könnyű feladat, még ha katonákról is van szó, hiszen háromféle habitusú emberekből álló katonai egységet kellett egy szintén ilyen összetételű parancsnokságnak irányítani. Ölveti őrnagy előkészítő egysége mellett egy magyar aknamentesítő csoport, valamint egy-egy osztrák és török század tartózkodott a táborban. A nemzetközi törzsnek a legfőbb faladata az volt, hogy a helyi fegyveres erők képességeit fejlessze, ezzel is felkészítve őket egy esetleges későbbi NATO csatlakozásra. Ehhez rendszeresen közös kiképzésen vettek részt valamelyik helyi laktanyában.

Jelenleg béke van a három etnikai csoport, a bosnyák, a horvát és a szerb lakta térségben, de Hegedüs Csaba szerint a katonának mindig a harcra kell készülnie, amit ebben az esetben az emberek romló életszínvonala, a gazdaság visszaesése robbanthat ki Boszniában is. Azt is hozzátette, a koszovóihoz hasonló megmozdulások, illetve ezek eldurvulása esetén előbb még a helyi rendfenntartók lépnének közbe, csak azután várható, hogy a békefenntartók közbelépését kérik.

Otthon, édes otthon

A 39 éves százados már rutinos „misszionárius”, hiszen 2004-ben Macedóniában kezdte, aztán háromszor szolgált a KFOR erőknél Koszovóban, és az elmúlt fél év után nyáron visszatérhet Szarajevóba. Egy katonánál a feltételes mód nem mindig realitás, főleg, ha ebben a jó fizetés is közrejátszik, de a századosnak – mint mondta – ma már nagy csáberővel bír Hosszúpályiban élő felesége és 8 éves kislánya is.

HBN-Égerházi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában