Helyi közélet

2015.02.06. 09:09

Halálos utazás a szekérbe kapaszkodva

Debrecen - Hajtási engedélye és rutinja sem volt a lovasszekér hajtójának.

Debrecen - Hajtási engedélye és rutinja sem volt a lovasszekér hajtójának.

Iratismertetéssel, a vádlott és a tanúk meghallgatásával elkezdődött szerdán annak a lovas fogatot hajtó férfinak a tárgyalása, akit halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolnak. A még fiatalkorú K. Ernő vezette ugyanis azt a szekeret, amelybe kapaszkodva egy kisfiú utazott a biciklijén, akit egy hátulról érkező holland rendszámú autó elgázolt. A gyermek a kórházban életét vesztette. Tatár Tímeától, a Debreceni Törvényszék szóvivőjétől úgy tudjuk, a holland férfi nem jelent meg a tárgyaláson.

A baleset a 33-as főúton történt 2012 júliusában. K. Ernő ismerősével a család Látóképi-tó melletti földjére készült. Utóbbi 10 éves testvérével érkezett a vádlotthoz, de a gyermeknek nem engedték, hogy velük tartson. A vádlott és barátja már a Látóképi Csárdánál jártak, amikor észrevették, hogy a gyermek szekerük hátsó kiálló részébe kapaszkodik és húzatja magát a biciklijén ülve. A vádirat szerint rakodás után, a sötétedést követően indultak haza Debrecenbe, a kisfiú a 33-as főútra felhajtva ismét a szekérbe kapaszkodott. Kerékpárján nem voltak lámpák, sem fényvisszaverők és a gyermek láthatósági mellényt sem viselt. A lovasfogat nem volt megfelelően kivilágítva, a hátsó részén az előírt piros-fehér csíkozású táblát a rakomány nagyrészt eltakarta, és hiányoztak hátulról a fényvisszaverők is. A vád szerint a lovasfogat nem felelt meg a KRESZ előírásainak.

A holland autó 80–85 km/h sebességgel mehetett, amikor 63-64 méter távolságból észrevette az előtte haladó lovas kocsit és a biciklis gyermeket. Azonnal vészfékezett, de nem tudta elkerülni az ütközést, és a fogat hátsó részéhez szorította a fiút, aki később életét vesztette. Az ügyészség megállapította, hogy a sofőr a járműveket már csak féktávolságon belül vehette észre. A vádhatóság szerint a fogatot hajtó K. Ernő sem vezetői, sem hajtási engedéllyel nem rendelkezett, de a rakott szekérrel történő közlekedéshez szükséges rutinnal sem bírt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában