Helyi közélet

2015.01.14. 12:19

Olvasói levél: Törésvonalak látszanak

<em>Ha egy párt nem akar a lejtőre kerülni akkor három fontos dologra kell ügyelnie.</em>

Ha egy párt nem akar a lejtőre kerülni akkor három fontos dologra kell ügyelnie. Először is nézeteltéréseiket soha nem szabad a nyilvánosság elé vinniük, főleg nem szabad egymásnak a médiában üzengetni. Az első számú vezetők – beleértve a pártelnököt is – kifelé mindig az egység jeleit mutassák bármily külső nyomás nehezedik is rájuk, soha ne határolódjanak el egymástól. Végül pedig, ha kormányzati pozícióban vannak akkor soha ne hozzanak átgondolatlan rossz döntéseket, mert még a legjobb intézkedésekben is az állandóan rosszat leső ellenzék erre rögtön lecsap, s az utcára, a sztrádákra viszi az elégedetleneket kikényszerítve a felelőtlen döntések visszavonását.

Ez pedig meghátrálást jelent, a meghátrálások pedig mindig egy-egy lépcsőfokot képeznek a bukás, rosszabb esetben a teljes felszámolódáshoz vezető úton. Ez utóbbira kitűnő példa az MDF esete, melynek erodálódása egy nagy benzináremelést követő, s taxisblokádot kiváltó kormányzati visszalépés után kezdődött. A nagy múltú és jobb sorsra érdemes kisgazdapárt végzete már Torgyán elnökké választása idejére sejthető volt, de a végső lökést az adta meg számukra, amikor a pártelnök Maczó Ágnestől a saját alelnökétől annak egy rossz parlamenti beszólása miatt nyilvánosan elhatárolódott.

A mérsékelt KDNP-s vezetők jobban jártak, nekik a belső viszályok után sikerült megtartani a párt nevét, s mintegy kísérőpártként felkapaszkodva a Fidesz hátára, ma úgy tűnik életük végéig benn fognak ülni a parlamentben.

A baloldal 2010-es nagy bukása is egy 2008-ban, a Fidesz által kezdeményezett sikeres népszavazással kezdődött, amikor is többek között a felelőtlenül bevezetett vizitdíj eltörlése volt az egyik cél. E népszavazás eredményhirdetése után a televízió élőkapcsolása pillanatában egy ország füle hallatára mondta Horn Gábor: „... azt mondták Feri, hogy menj a p....ba”.

Furcsa, hogy a mindeddig a legnagyobb egységet, fegyelmezettséget mutató, a tavaly három választást is nyerő Fidesz fundamentumaiban éppen most kezdenek mutatkozni az első törésvonalak. A médiában való üzengetést Pokorni Zoltán kezdte el a házi úszómedencéket, valamint a két és fél milliós karórákat emlegetve. (Bár aki az ilyen órákat felismeri, annak is lehet némi rálátása a dúsgazdagok világára) Pokornit Gulyás Gergely követte, aki a ma már nem elsősorban Fidesz-szócsőként elkönyvelt Hír TV egyik műsorában nyilvánvaló célzással kijelentette, hogy az úszómedencések és a karórások esetében a hatóságokra semmi bizonyítás nem hárul, hanem a tulajdonosaiknak kell bizonyítani azok megszerzésének tisztességes voltát.

Az előzőek azt mutatják, hogy a becsületesebb pártvezetőket irritálják egyes társaik mohósága. Tisztában vannak jövedelmeikkel, s azzal, hogy ezen társak tisztességes úton mire lennének képesek, de valószínűleg ismerik is a valós források eredetét.

A másik neuralgikus pont a meggondolatlanság, a kapkodás, az ötletelés. Ide sorolható az eleve helytelen és ráadásul ostoba módon bekonferált internetadó, valamint az autósokat több helyen sarcoló új útdíjrendszer is. Az előző esetében maga a miniszterelnök kényszerült látványos meghátrálásra, és nem kell nagy látnoki képesség ahhoz, hogy a másik esetben is ugyanez fog történni.

Ez pedig már a második lépcsőfok lesz a lejtő felé. E döntéseket minden bizonnyal a pénzhiány motiválja, ami nagyon kellene valami ismeretlen fekete lyuk betöltésére.

De talán nem kellett volna egyetlen rákérdezés nélkül olyan nagyvonalúan, mellényzsebből kifizetni az önkormányzatok 1300 milliárdos adósságát. Már csak azért sem, mert akadtak helyek, ahol felelőtlenül elherdálták, de horribile dictu, néhány helyen, ne adj’ isten, akár még egy keveset el is lophattak belőle.

- Pánt Károly, Nyíradony -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában