Helyi közélet

2015.01.10. 14:24

Nézőpont: Lengyel kolbász

<em>Úgy öt évvel ezelőtt, amikor egy kollégám bejelentette, hogy felmond, mert összeházasodik egy lengyel lánnyal, sőt oda is költözik hozzá Lengyelországba, igencsak furcsán néztem. Arra gondoltam, hogy szegénynek elvette az eszét a szerelem.</em> <strong>Orosz Csaba írása</strong>.

Úgy öt évvel ezelőtt, amikor egy kollégám bejelentette, hogy felmond, mert összeházasodik egy lengyel lánnyal, sőt oda is költözik hozzá Lengyelországba, igencsak furcsán néztem. Arra gondoltam, hogy szegénynek elvette az eszét a szerelem. Orosz Csaba írása.

Bátor vállalkozás itt mindent feladni és pont Lengyelországban új életet kezdeni úgy, hogy az angolul beszélő menyasszonyán kívül semmi nem köti oda és nem tud lengyelül. Ráadásul egy olyan államba megy, ahol a rendszerváltás előtt akkora volt a szegénység, hogy a húst és a kenyeret is jegyre adták, állandósultak a tüntetések, a szükségállapot idején pedig tankok cirkáltak az utcákon.

Aztán pár éve egy kirándulás alkalmával eljutottam a lengyel Tátrába, Zakopanéba, ahol igencsak meglepődtem az ott tapasztaltakon. Egy virágzó országot láttam! A boltokban minden kapható és magasabb az életszínvonal mint nálunk! Ugyanakkor a társadalmi különbségek kisebbek, mint itthon. Például alig vannak koldusok és hatalmas terepjárók. Azóta még kétszer voltam lengyel barátainknál, utoljára karácsony előtt. Akkor már az ország belsejébe, Krakkóba is elmentünk. Rájöttem, hogy a Lengyelországba költözött egykori munkatársamnak igaza volt. Az átlagfizetés nettó 300 ezer forint körül van, miközben az árak magyarországiak, vagy inkább kicsit alacsonyabbak. Az utak jók, még a legkisebb falvakban sincsenek földszintes lakóházak. Arrafelé sem fonják kolbászból a kerítést, de érdemes lenne róluk példát venni! Valamit jól csinálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában