Helyi közélet

2015.01.31. 11:06

Működött a rendőri szimat

Debrecen - Az előállított személyek egy része nem volt ismeretlen a rendőrség előtt.

Debrecen - Az előállított személyek egy része nem volt ismeretlen a rendőrség előtt.

Mezőfényi Szilárd főtörzsőrmesterrel és Lénárt Lajos zászlóssal a Nagyállomáson található Belvárosi Rendőrőrsön találkoztunk. Előbb a benzinkútra indultunk, majd pedig a Honvéd utca felől haladtunk a Vénkert irányába. Még el sem értük a lakótelepet, amikor fél kilenc után megszólalt a rendőrségi rádió. Egy Ibolya utcai lakáshoz – a rendőrségi szakzsargonban biztonsági intézkedésként emlegetett esethez – kértek egységet, miután egy lakó nem adott életjelet magáról, a mentők pedig nem tudtak bejutni. Miután a közelben jártunk, a mi egységünk „vette át” az esetet.

A volánnál Mezőfényi Szilárd kék villogóra kapcsolt, 20 másodperc alatt a helyszínen voltunk. A tízemeletes épületek között a kék és piros villogó fények messzire világítottak, sok lakó az utcáról figyelte a történéseket. Amikor kiszálltunk, a tűzoltók járművének emelőkosara már a magasban járt. Mi a lépcsőház felé vettük az irányt, az ajtó előtt a mentők arra vártak, hogy bejussanak. Senki sem tudta, él-e az idős asszony. A feszült várakozás percei végül akkor oldódtak, amikor az erkélyajtó üvegét betörő tűzoltó belülről kinyitotta a bejárati ajtót. Mint megtudtuk, a 76 éves asszony elesett, s nem tudott felkelni, de életben volt. A mentők kórházba szállították.

Az autóban aztán arról beszélt a két rendőr, hogy noha felkészítik őket a hasonló esetekre, de azok nem múlnak el nyomtalanul. Egy alkalommal Lénárt Lajos a tűzoltók előtt érkezett meg egy lakáshoz. – A zárt ajtók mögül azt kiabálta egy asszony, hogy „ha nem jönnek be azonnal, meghalok”. Noha előírás szerint meg kell várni a tűzoltókat, nem volt más választásom, berúgtam az ajtót. Oldalára fektettük a nénit, vizet adtunk neki, majd a mentő vitte kórházba – idézte fel.

Meleg tea a csomagtartóban

Mezőfényi Szilárdban ennél szomorúbb történet elevenedett meg. Holtan talált egy idős férfit egy lakásban. Azt mondja, miután az illető már több hónapja halott volt, a látvány, de főként a szag, amivel akkor szembesült, azóta is kíséri, érzi az orrában. – Az ilyen történéseken muszáj túllépni, hiszen minden nap újabb és újabb eseményeket hoz, és annak a megoldására kell koncentrálni – teszi hozzá a főtörzsőrmester, akinek társától – miközben a több tízezres lélekszámú lakótelep parkolóit, játszótereit figyelve járőrözünk – megtudom: a biztonsági intézkedések mindennaposak a munkájukban. Ezért is visznek magukkal teát és plédet.

A beszélgetésben azonban nem tudunk nagyon elmélyülni, ugyanis a Kishegyesi úti bevásárlóközponthoz szólította a feladat a két körzeti megbízottat. A rádióforgalmazásból kiderült, négy fiatal próbált lopni az üzletből, de fennakadtak, és a biztonsági őrök tartják őket vissza. Miután a rendőrök megnézték a videofelvételt, a hajdúhadházi lakosokat bilincsben vezették a hátsó bejáratnál felsorakozott rendőrautókhoz. Az összeláncolt kezükben egy üveg vodkát és narancsos üdítőitalt szorongató két férfiről a Debreceni Rendőrkapitányság folyosóján derült ki, hogy bulizni indultak, a két italt kifizették. Nem úgy a grillcsirkét.

Egyikük arról beszélt, hogy útközben találkoztak két lány társukkal. A 19 éves, rózsaszín trikót viselő fiú nem először járt a Budai Ézsaiás utcai kapitányságon, egyszer például egy tablet miatt vitték be. Úgy fogalmazott, most „csak úgy jött magától a lopás”, a helyzetet pedig kifejezetten viccesnek tartotta. Azt mondta, tudja, valószínűleg 72 órányi fogda vár rá, de ha kijut, mindenképpen megissza az italt. A négy bulizni indulót egyébként gyorsított bírósági eljárás céljából – meghallgatásukat követően – szabálysértési őrizetbe vették. A két körzeti megbízottól megtudtuk, gyakorlatilag nincs nap, amikor ne kellene lopás miatt valamelyik áruházhoz vonulniuk a rend­őröknek. Bizonyság erre, a rádión hallottuk, hogy rövidesen ismét lopás miatt kértek rendőröket a Kishegyesi útra.

Régi ismerős

Visszaindultunk a Vénkertbe. Az utakon ki sietősen, ki kényelmesen ballagva haladt. Hiába fürkésztem azonban az arcokat, a hol szemerkélő, hol jobban rákezdő esőben, a járókelők a kapucnijuk alá húzódtak. A rendőrautó párás ablaka mögül úgy festett a város, mintha csak Frank Miller Sin Cityjében járnánk: szürke volt, alakjai pedig kivétel nélkül gyanúsak. Első blikkre bárkiről el tudtam képzelni, hogy a hóna alatt a trafikból rabolt pénzt viszi az összetekert nejlonszatyorban. Ennek ellenére a meglepetéstől elállt a szavam, amikor a Domokos Lajos utcán a szemközti ház falán megláttam a kék villogó fényeit, a rendőrök pedig hirtelen kiugrottak az autóból.

Két fiatalembert igazoltattak. Mint megtudtam, egyikük gyanúsan elkapta a fejét, amikor melléjük ért a rend­őrautó. Az egyenruhásokat nem csalta meg a szimatuk: egyikük ruhájának átvizsgálásakor egy kisebb tasak kábítószergyanús anyagot találtak. Később a táskájából egy másik, közel 30 grammos, szintén zöld növényi származékot tartalmazó anyag került elő. A 34 éves, rendőrök előtt jól ismert fiatalember azt mondta, JWH-val átitatott herbálról van szó, ami lényegében szintetikusan előállított fű.

A táskájából több nejlonzacskó került elő, illetve mérleg is volt nála. Ettől azonban még nem könnyű bizonyítani, hogy kereskedni is akart a termékkel. Mindenesetre a kapitányságon kábítószer birtoklásának vétsége miatt eljárást indítottak ellene. Az anyag azonosítására pedig igazságügyi vegyész szakértőt rendelnek ki. Társa egyébként az adatainak felírása után szabadon távozhatott, mivel semmit sem találtak nála. Lénárt Lajos azt mondta, tévesen gondolják sokan, hogy a rendőrök csak autókáznak, ezt igazolja ez az eset is. Az éjszakai parkoló ellenőrzésekkor füleltek már le tolvajokat és éppen benzint leszívókat is.

Jelentős „ügyfélforgalom”

A kapitányságon az előállítás ideje alatt természetesen ettől függetlenül is zajlott az élet, egymás után érkeztek a rendőrkézre került gyanúsítottak. Volt aki két mázsa lopott fát tolt a biciklijén, s olyan előállítottak is akadtak, akik régi ismerősként üdvözölték egymást a fogda előtt.

Mivel fél egy tájában hosszadalmas papírmunka várt a két körzeti megbízottra, elköszöntünk tőlük. Azt mondták, kifejezetten mozgalmas estén vannak túl, hiszen az éjszaka első felében öt személyt állítottak elő, s egy komolyabb kábítószergyanús csomag is előkerült. Ekkor még csak bizakodhattak benne, hogy az éjszaka második fele, amikor gyakran garázdaság miatt kell intézkedni, kevésbé lesz eseménydús. A Piac utcai közbiztonsági ellenőrzés azonban csendesen telt. Egyik rendőr sem bánta. Mi is csak azt sajnáljuk, hogy a trafikrabló végül nem került elő.

- Szabó Zsolt László -


Ráismert a rablóra

A körzeti megbízottak a saját területükért felelnek, a 30 éves, mindig határozottságot mutató Lénárt Lajos a Vénkertért.– Két-három évig tartott, mire a területen élőket megismertem, így mára tudom, kikre kell odafigyelni – magyarázta a zászlós. – Ennek akkor volt nagy előnye, amikor tavaly, egy hajnali parkoló-ellenőrzés során azt láttam, hogy nyolc civil ruhás, erős testalkatú férfi várakozik egy ajtónál. Megmutatták a jelvényüket, így derült ki, hogy fővárosi rendőrök, s egy budapesti fegyveres rablás elkövetőjét keresik, de nem tudják, melyik lakásban tartózkodik. A kapott személyleírás és a keresztnév alapján azonosítottam a személyt, s megmutattam, melyikben él. Ezt követően a személyleírás alapján a társát – akiről még kevesebb információval rendelkeztek – is sikerült azonosítani és elfogni. Ekkor léptettek elő zászlóssá.


Iskolarendőr is

Mezőfényi Szilárd főtörzsőrmester kétgyermekes családapa. Korábban a létavértesi határrendészeti kirendeltségen szolgált, 2008 óta van a Belvárosi Rendőrőrs kötelékében. Azt mondja, a rendőrnek erős hivatástudattal kell rendelkeznie. Úgy véli, az egyenruhának van visszatartó ereje az utcán, s a hivatásnak ma is van megbecsülése. A 36 éves főtörzsőrmester 9 éves fia iskolájában iskolarend­őrként is tevékenykedik. – Úgy érzem, büszke rám. Szereti, amikor megjelenek az intézményben.


Debrecen - Verekedés a belváros népszerű szórakozóhelye előtt, lopás egy üzletből, rablás a nyílt utcán – címszavak a közelmúlt cívisvárosi rend­őrségi híreiből. Ilyen történésekből kijuthat akár több is egyetlen éjszakára. És akkor még nem szóltunk az olyan rendkívüli, és ezzel együtt nagy érdeklődésre számot tartó eseményről, mint egy trafikrablás, ami január 24-én a Sámsoni úton történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában